knjizara.com
Milan Stojadinović i Italija
između diplomatije i propagande

Bojan Simić (autor)

Milan Stojadinović i Italija
rasprodato

Tema ove monografije su jugoslovensko-italijanski odnosi u drugoj polovini tridesetih godina 20. veka kroz prizmu odnosa Milana Stojadinovića, predsednika vlade i ministra inostranih poslova Kraljevine Jugoslavije (1935?1939), i italijanske diplomatije. Kada govorimo o italijanskoj diplomatiji u ovom periodu, pre svega mislimo na ministra spoljnih poslova fašističke Italije grofa Galeaca Ćana, poslanike u Beogradu Violu, Indelija i Mamelija, kao i na druge zvaničnike sa kojima je Stojadinović bio u kontaktu.
Odnosi između Italije i Jugoslavije u periodu između dva svetska rata veoma su bitan segment za razumevanje istorije Kraljevine SHS/Jugoslavije za sve vreme njenog postojanja.Oni su b

itni i za razumevanje istorije Balkana, Podunavlja, pa i cele međuratne Evrope. Litera tura o ovoj temi je srazmerno brojna, ali većim delom parcijalna, fokusirana na određene probleme i segmente, manja vremenska razdoblja ili širi geografski kontekst.
Posebna faza u odnosima dve države, u kojoj je došlo do određenog sporazumevanja i poboljšanja međusobnih odnosa, bio je period od kraja 1936. do prvih meseci 1939. godine. Na to poboljšanje odnosa uticali su brojni faktori s obe strane. Italija je bila iscrpljena ratom u Etiopiji i sankcijama Društva naroda, a pre svega važan faktor za nju je bila Nemačka, koja je ugrožavala italijanske ekonomske i političke interese i koja je tražila status kvo na Balkanu. Jugoslavija je želela da reguliše odnose sa „problematičnim“ susedom i da barem za neko vreme otkloni tu opasnost sa svojih granica.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Propaganda , Diplomatija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Institut za noviju istoriju Srbije; 2019; Broširani povez; ćirilica; 23 cm; 287 str.; 978-86-7005-162-1;