knjizara.com
Mesto mrtvih puteva

Vilijam S. Barouz (autor)

Mesto mrtvih puteva
rasprodato

Posle detektivske i piratske price, koje su cinile okosnicu prvog dela trilogije ("Gradovi crvene noci"), Barouz se u "Mestu mrtvih puteva" okrece istoriji Divljeg zapada i literarnim uzorima iz rane mladosti. Rezultat je ambiciozna studija karaktera raskosne imaginacije i otrovnog humora koju sedamdesetogodisnji autor posvecuje Kimu Karsonsu, "najomrazenijem decaku u Sent Luisu".

Prisiljen da napusti rodni grad posle smrti Karsonsa Oca, Kim se opredeljuje za karijeru revolverasa i odlazi na zapad, da bi u podzemlju "cestitih lopova i skitnica" organizovao Porodicu Dzonsona, tajno drustvo koje ce preuzeti kontrolu nad prosloscu i promeniti tok istorije.
Antijunak Barouzovog vesterna ubrzo dospeva na celo elitne jedinice Divljih tetaka, zaduzenih za "satiranje smradova" koji ometaju ostvarenje covekove sudbine u svemiru. Usput otkriva virus besmrtnosti, resava misteriju jezika i deli sa citaocima mnostvo lucidnih uvida, ne shvatajuci da mu sve vreme najveca opasnost preti iz sopstvenih redova.
Obelezena dominantnim temama umiranja i oprastanja, ovo je tek prva od nekoliko "poslednjih" knjiga koje je Barouz objavio. Kao poslednji pokusaj autora da sagradi tekstualnu masinu za kloniranje, virusni tekst koji odabrane citaoce moze preobraziti u junake sopstvenog narativa, "Mesto mrtvih puteva" je konacna verzija Barouzovog knjizevnog testamenta. Rasprava u paklu izmedju Karlosa Kastanede i Lakija Lucana.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Fabrika knjiga; 2011; latinica; 20 cm; 340 str.; 978-86-7718-115-4;