knjizara.com
Manastir Hilandar
konaci i utvrđenje

Mirko Kovačević, Vojislav Korać (autor)

Manastir Hilandar
rasprodato

Arhimandrit Mojsije, iguman manastira Hilandara, u uvodu ističe da su se građevinama manastira Hilandara, srpske carske lavre, proteklih dvadesetak godina bavili ugledni istoričari srpske umetnosti i kulture, kao što su: Đurđe Bošković, Aleksandar Deroko, Branislav Vulović, Vojislav Korać i Mirko Kovačević, koji je zajedno sa Đ. Boškovićem 1992. godine objavio monografiju „Hilandar. Saborna crkva. Arhitektura”.

Autori ove monografije u predgovoru vele: „Pod opšteusvojenim pojmom konaka podrazumevaju se građevine u kojima monasi stanuju. Konake čine prostorije namenjene stanovanju, kelije u kojima se boravi, radne prostorije, ostave, sanitarne prostorije... Odbrambeni sistem čine

pirgovi, ulazna kapija, po sklopu slična srednjovekovnim ulazima u utvrđene gradove, i obimni zidovi...” Upravo o svemu tome govori ova knjiga - bogato ilustrovana, prikazujući manastir Hilandar pre i posle katastrofalnog požara prošle godine. Inače, monografija je štampana na srpskom, ali i na grčkom i francuskom jeziku, tako da je dostupna široj naučnoj javnosti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Manastir Hilandar
Ostali naslovi iz oblasti: Religija i teologija

Izdavač: Republički zavod za zaštitu spomenika; 2004; ćirilica; 36; 196 str.; 86-80879-41-X;