knjizara.com
Mama gusar - Koraci ka čitanju 3
matematička slikovnica

Debora Andervud (autor)

Mama gusar - Koraci ka čitanju 3
rasprodato

Ha! Ha! Ha! Petar misli da su gusari sjajni. Onda se njegova mama pretvara u jednog od njih. I on sada želi da mu se vrati njegova mama!

Edicija slikovnica Koraci ka čitanju, u izdanju Sil booksa, je nešto potpuno novo kod nas. To je program koji je osmišljen tako da deca u 3 koraka uspešno savladaju čitanje.
Korak 1 namenjen je deci koja znaju slova, koja počinju da sriču prve reči i jedva čekaju da počnu da čitaju. Do sada oni nisu imali literaturu prilagođenu njihovim čitačkim sposobnostima (ako izuzmemo bukvar).
U slikovnicma Koraka 1 Slova su krupna što omogućava detetu da ih bez napora prepozna.
Reči su kra

tke, do 5 slova, što je jako važno jer na ovom uzrastu deca su tek usvojila glasovnu strukturu reči, pa ako je reč preduga detetu je teško da je rekonstruiše i pročita.
Još jedna stvar je karakteristična za ovaj uzrast. Dete jednim pokretom oka može da obuhvati oko 22mm, dakle celu kratku reč. To što odjednom vidi celu reč takođe olakšava njeno prepoznavanje i čitanje.
U slikovnicama koraka 1 i rečenice su kratke i jednostavne , svega nekoliko reči.
Ali to nije sve o čemu se vodilo računa u koracima ka čitanju. Tu su još i rime, ritam rečenica, ilustracije koje asociraju na ono što piše i sve to zajedno olakšava početno čitanje.
Svi ovi tehnički uslovi olakšavaju vežbanje početnog čitanja, a same priče su veoma lepe i poučne, likovi su interesantni i bliski deci, a to je ono što male čitače zaista motiviše. Tek su počeli , a već čitaju PRAVU KNJIGU.
Svaki sledeći korak usložnjava sve pomenuto. Slova su manja, reči duže, rečenice složenije.
Korak 2 namenjen je deci koja neke uobičajene reči već prepoznaj, a sa nove i duže reči mo gu da pročitaju uz pomoć odraslih.
Korak 3 je namenjen deci koja samostalno čitaju rečenice, vole slike ali ne i pregust teks.
Kraci ka čitanju mogu da se koriste i u radu sa vrlo malom decom. Kao što predškolci i đaci uče da samostalno čitaju tako i bebe uče da čovore. Zanimljiva radnja u jednostavnoj rečenici, pa još rima, pa onomatopeje su pravi izbor i za jasleni uzrast.
Učenje čitanja ne završava se kada dete može da pročita rečenicu. Razumevanje dužih rečenica, pasosa i poglavlja je sledeći izazov za male čitače.

Sveobuhvatno savladavanje čitanja, razumevanje pročitanog i prepoznavanje suštine je ono što deci daje čvrstu osnovu za savladavanje gradiva u višim razredim aosnovne škole.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Početno čitanje , Gusari
Ostali naslovi iz oblasti: Slikovnice

Izdavač: SIL books; 2008; ćirilica; 23 cm; 48 str.; 978-86-83483-72-3;