knjizara.com
Lokalizovani karcinom prostate

Jovan Hadži-Đokić (autor)

Lokalizovani karcinom prostate
rasprodato

Karcinom prostate je najčešće oboljenje u muškaraca, kako u razvijenim zemljama, tako i u zemljama u razvoju. U obe populacije, po učestalosti se nalazi na trećem mestu. Iza karcinoma pluća i dojke. Ovo je bolest starijih muškaraca, jer je većina pacijenata prešla srednje godine života, lako je učestalost klinički izraženog karfcinoma prostate veoma visoka. postoji dokaz da daleko veći broj muškaraca ima takozvani latentni dobro diferentovan mikroskopski karcinom koji retko napreduje u invazivnu kliničku bolest sa metastatskim potencijalom. Terapija ove bol

esti je predmet mnogih kontroverzi i stalnih rasprava, jer postoje teškoće u preciznom određivanju stadijuma bolesti, a postoji i nedostatak randomiziranih studija. Ovaj karcinom je tema skoro svih uroloških kongresa i simpozijuma na raznim nivoima i predmet je brojnih stručnih rasprava i naučnih istraživanja. U današnje vreme mnoge rasprave se odvijaju na temu koliko daleko treba ići u ranom otkrivanju karcinoma prostate, odnosno sladijuma u kojcrn je on još uvek kurabilan. Neki autori smatraju da pažnja ti dijagnostici treba da bude usmerena ka onim pacijentima čiji očekivani životni vek premašuje narednih 10 godina. Revoluciju u dijagnostici karcinoma prostate, a naročito u njegovom ranom otkrivanju je izazvalo određivanje nivoa PSA u krvi 1987. godine, do kojeg je u istraživanju došao Wang. Kada je karcinom prostate dijagnostikovan, histološki gradiran i određen njegov stadijum, kliničar je dužan da ponudi najbolji savet o terapijskim opcijama. Za pacijenta i njegovu porodicu, odluka o iyboru terapijskog modaliteta je često scenarij između života i smrti dužnost je svakog urologa da bude informisan o aktuelnim saznanjima iz ove oblasti i da ta saznanja stalno dopunjava Knjigu su pisali stručnjaci različitih specijalnosti koji se dugo bave ovim problemom. Obuhvaćen je onaj stadijum karcinoma kada je još uvek ograničen na organ i kada može biti lečen na zadovoljavajući način i po pacijenta i njegovu porodicu i po lekara. Problem je obrađen sa svih aspekata. a na kraju su razmatrane perspektive za budućnost.
Knjiga je namenjena studentima medicine, lekarima na specijalizaciji urologije i radiologije, lekarima specijalistima i studentima poslediplomskih studija, onkolozima kao i svima onima koje ova bolest interesuje.Monografija je pisana multidisciplinarno i pojavljuje se u vreme kada su sumirana i uobličena iskustva autora. Držeći se postavljenih principa dijagnostike i lečenja karcinoma prostate, ostvaruje se osnovna namena knjige da se poveća broj rano dijagnostifikovanih i izečenih bolesnika kao kvalitet života obolelih.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Urologija , Prostata
Ostali naslovi iz oblasti: Medicina

Izdavač: Elit - Medica; 2005; Tvrd povez; latinica; 28 cm; 146 str.; 86-7222-043-9;