knjizara.com
Lica priče
intermedijalno pripovedanje Pola Ostera

Oana Ursulesku (autor)

Lica priče
rasprodato

Tokom karijere koja traje pedeset godina, Pol Oster postao je jedan od najznačajnijih i najplodnijih pisaca savremene američke književnosti, a o njegovoj prozi postoji sada već teško pregledan obim kritičke i stručne literature. Osterov upliv u svet filma, u ulozi scenariste i reditelja, devedesetih godina prošlog veka, međutim, doneo je promenu u njegovom autorskom glasu i određene intermedijalne karakteristike – što je upravo malo istraživana tema kojom se ova monografija bavi. Knjiga ispitu

je međusobni uticaj verbalnog i vizuelnog u Osterovom kreativnom procesu i konkretne tragove koje ovo poigravanje granicama medija ostavlja u umetničkim ostvarenjima: kako romani pripovedaju prepričavajući slike, a kako filmovi slikaju tekstom. Postoji uvek početna ideja praznog i krajnja ideja ispunjenog papira, koji uprkos gustini redova ostavlja bela i neosvetljena mesta, a ispunjavajući te praznine da bi čitaocu preneo željene ideje, Pol Oster uvek ponovo poseže za slikom, ili pak pokretom, bojom i zvukom. Na primeru Osterovog stvaralaštva, knjiga pokreće pitanja o ograničenjima umetničkog izraza; pitanja o vizuelnoj kulturi Amerike i njenoj evoluciji tokom druge polovine dvadesetog veka; i pitanja o američkom kulturnom identitetu, njegovim formativnim periodima i izazovima sa kojima se taj identitet suočava na raskršću istorije i geografije.
Oana Ursulesku (1987) radi kao postdoktorand na Univerzitetu u Gracu, na projektu iz oblasti studija doba i starenja u kontekstu savremene književnosti i filma Centralne i Jugoistočne Evrope. Pored toga, u fokusu njenog istraživanja su oblasti manjinskih književnosti, plurilingvizma i amerikanistike. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu sa temom iz stvaralaštva Pola Ostera i intermedijalnih aspekata njegovih knjiga i filmova. Priređivač je nekoliko zbirki eseja iz oblasti američke književnosti i kulture. Osim naučnim radom, bavi se književnim prevođenjem sa i na engleski i rumunski.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Teorija književnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Mediterran Publishing; 2019; Broširani povez; latinica; 21 cm; 217 str.; 978-86-6391-102-4;