knjizara.com
Kud plovi ovaj brod
teorijske staze Enterprajza

Predrag Krstić (autor)

Kud plovi ovaj brod
1320 din
U korpu

Nalazi se da su i pustolovine svemirskog broda Enterprajz i društvene posledice recepcije predstavljali relevantnu temu i, štaviše, nezaobilaznu referencu u brojnim naučnim i filozofskim raspravama.
Insistirajući na filozofskom potencijalu naučne fantastike kao otelovljenog „misaonog eksperimenta“, Krstić izlaže one topose Zvezdanih staza koje one dele sa „večitim“ metafizičkim pitanjima i nudi pregledan obračun njihovog doprinosa drugačijem rasvetljavanju problema koji se oko njih pletu. Bilo da je reč o od

nosu nauke i fikcije, predvidljivosti budućnosti, rasnom i kolonijalnom diskursu naučnofantastičnih vizija ili moralnom propitivanju izgleda ljudske vrste, upućena i iscrpna tematizacija ukazuje na kapacitet Zvezdanih staza da nas suoče sa savremenim epistemološkim, etičkim i metafizičkim dilemama.
Iako filozofska pitanja neprekidno stoje u zaleđu, naučnofantastični korpus se tretira i u svojim sociološkim vidovima, kao dinamički proces akulturacije; u svojoj književnoj dimenziji, kao literarni žanr; u svom medijskom dejstvu, kao svojevrsna studija popularne kulture; u svojoj antropološko-folklorističkoj ravni, kao specifična i produktivna zajednica „fanova“; u svojim političkim implikacijama, kao proizvod hladnoratovske ere i reakcija na nju, ali i kao do danas uzoran oblik ekranizacije utopije „sekularnog humanizma“.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Institut za filozofiju i društvenu teoriju; 2014; Broširani povez; latinica; 21 cm; 315 str.; 978-86-82417-73-6;