knjizara.com
Krvnik

Edvig Dantikat (autor)

Krvnik
rasprodato

Ka, haićanska umetnica iz Bruklina, odlazi s ocem na Floridu da isporuči drvenu skulpturu za koju joj je model bio otac. Uz obrazloženje da nije dostojan da bude ovekovečen ni na koji način, njen otac neočekivano uništava skulpturu. Za ovim prvim šokom za Ka sledi i drugi: otac joj otkriva svoju tajnu prošlost veoma okrutnog i brutalnog zatvorskog čuvara u vreme diktature Papa Doka. O njegovoj prošlosti je, do tog trenutka, znala jedino njena majka. Ka, koja je obožavala oca i prezirala haićanske krvnike, razdire teret takvog otkrića.

Krvnika susrećemo u njegovim poznim godinama. Živi kao miran suprug i otac, berberin, poznata ličnost u svom kraju u Bruklinu. Prepoznatljiv je

po užasnom ožiljku na licu. Priča nas vodi na Haiti u periodu diktature šezdesetih godina XX veka, na Menhetn sedamdesetih godina, u današnji Bruklin i Kvins - upoznajemo njegovu porodicu, njegove mušterije i komšije. Konačno nas priča vraća u krvnikovu prošlost na Haiti, u vreme njegovog poslednjeg zločinačkog čina. Romanom Krvnik Edvig Dantikat se još jednom dokazuje kao talentovana i jedna od najznačajnijih mladih američkih spisateljica. Mnogi je porede sa Grejemom Grinom.

Prema rečima same autorke, originalni naziv knjige, The Dew Breaker, u stvari je prevod kreolskog izraza shouket laroze, koji označava one koji prvi jutrom narušavaju spokoj rosne trave. Tokom diktature oca i sina Duvalijea, Haićani su tako nazivali "lokalne seoske moćnike, brutalne oblasne vođe i, ponekad, mučitelje". Kako je objasnila u jednom intervjuu, uvek ju je fascinirala činjenica da je moguće tako poetičnim imenom nazvati autoritarne i omražene likove. (Slobodan prevod ovih izraza je "skrnavitelj rose".)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: PortaLibris; 2005; latinica; 21 cm; 211 str.; 86-7818-024-2;