Krivično procesno pravo

Stanko Bejatović (autor)

Krivično procesno pravo

1683 din

Stara cena: 1980 din

U korpu

Knjiga predstavlja novo, a ne samo izmenjeno i dopunjeno izdanje istoimenog udžbenika iz 2010. godine. Nužnost pisanja novog udžbenika, a ne izmena i dopuna udžbenika iz 2010. javila se zato što su u međuvremenu nastale nemale promene, pre svega u ZKP koji predstavlja osnovni – glavni izvor srpskog krivičnog procesnog prava uopšte. Zakonik o krivičnom postupku iz 2011. doneo je, posmatrano u odnosu na prethodno važeći Zakonik, izmene tolikog obima da nisu dozvoljavale rad na izmenama i dopunama udžbenika iz 2010, već pisanje potpunog novog teksta. Ilustracije radi, dovoljno je navesti samo nekoliko činjenica.
Prvo, Zakonikom o krivičnom postupku iz 2011.

promenjena je struktura krivičnog postupka i procesni položaj njegovih glavnih subjekata. Drugo, javni tužilac, s obzirom na njegov promenjeni procesni položaj, postaje ključni subjekt krivičnog postupka promenom koncepta istrage i širenjem njegovih ovlašćenja kod pojednostavljenih formi postupanja u krivičnim stvarima. Treće, promena sadržaja kod pojedinih osnovnih načela krivičnog procesnog prava i uloge suda u njihovoj realizaciji (slučaj pre svega s načelom istine).
S obzirom na ove, ali i druge izvršene promene, bilo je neophodno pristupiti pisanju knjige čiji bi sadržaj obuhvatio sve novine nastale donošenjem novog ZKP RS. (Prof. dr Stanko Bejatović)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Krivično procesno pravo , Krivični postupak , Krivično pravo
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Službeni glasnik; 3. izdanje, 2014; Broširani povez; ćirilica; 24 cm.; 582 str.; 978-86-519-1814-1;