knjizara.com
Kradljivac leševa

Robert Luis Stivenson (autor)

Kradljivac leševa
1287 din
Stara cena: 1430 din
U korpu

Priče su propraćene obiljem napomena, obimnim pogovorom na 40 strana „R. L. Stivenson: Između sna i pepela“ i stručnim dodacima: „Robert Luis Stivenson: Biografija“, „Kritička bibliografija relevantnih radova i izdanja“, „Filmografija odabranih adaptacija priča strave R. L. Stivensona“.
„Robert Luis Stivenson je, za svog prekratkog života, stigao da se okuša u skoro svakoj vrsti pisanja“, kaže u predgovoru priređivač Dejan Ognjanović. “Iza sebe je ostavio drame, poeziju, eseje, književne kritike, književnu teoriju, biografije, putopise, reportaže, bajke i kratke priče, romane istorijske, avanturističke, kriminalističke, romane za decu“.
„Iz današnje perspektive nesumnjivo je

da je ovaj pisac sebi trajnu slavu osigurao novelom koja je frazu o podvojenosti čoveka, ‘Džekil i Hajd’, uvela ne samo u horor književnost, i ne samo u književnost kao takvu, već i u svekoliku pop kulturu (film, strip, animaciju, video-igre) i u najširu opštu kulturu: danas je i proverbijalnom čoveku sa ulice, koji nije čitao Stivensona niti je gledao ekranizacije njegove novele, svejedno jasno na šta aludira fraza ‘Džekil i Hajd’. Kao delu koje je (uz Frankenštajna i Drakulu) uobličilo jedan od temeljnih arhetipova horora, ‘Džekilu i Hajdu’ je večnost osigurana“, kaže Ognjanović.
Prevodilac novele „Čudni slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda“ je Bojan Bosnić, dok je sve ostale priče zastupljene u zbirci preveo Strahinja Mlađenović. Ilustracije u knjizi kao i na koricama uradio je Ivica Stevanović.
Unutrašnjost knjige sadrži i brojne druge ilustracije i fotografije. Knjiga ima 336 strana a rađena je, kao i sve knjige u ediciji „Poetika strave“, u tvrdom povezu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Horor
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Orfelin izdavaštvo; 2023; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 334 str.; 978-86-6039-073-0;