knjizara.com
Doktor Džekil i gospodin Hajd (skraćena verzija)

Robert Luis Stivenson (autor)

Doktor Džekil i gospodin Hajd (skraćena verzija)
rasprodato

Doktor Džekil i Mister Hajd najčuvenije je delo Roberta Luisa Stivensona, koje mu je odmah donelo svetsku slavu. Ovaj roman o dvojniku izvršio je neizmeran uticaj na literaturu XX veka, posebno na žanr misterije i fantastike, kao i na proučavanje nesvesnog dela ljudske duše. Stivenson je na pisao Doktor Džekila i Mister Hajda ponesen mahnitim nadahnućem. Ovo delo Po ovom inspirisalo je nekoliko filmova i desetine pozorišnih komada.
Marsel Švob je jednom prilikom rekao: "Dva najstrašnija događaja opisana u literaturi su kada Robinzon na usamljenom ostrvu otkriva trag nepoznate noge u pesku i kada, posle buđenja, preneraženi dr. Džekil primet

i da je njegova vlastita ruka, ispružena preko čaršava, postala čupava kandža gospodina Hajda". Za današnje čitaoce, koji su pojam strašnog i strave stekli čitajući Lavkrafta, Kinga ili Barkera, ova izjava deluje u najmanju ruku neprihvatljivo. Međutim, činjenica da je priča "Čudan slučaj dr. Džekila i g. Hajda" poslužila kao inspiracija i uzor mnogim kasnijim autorima i da je doživela niz filmskih i televizijskih ekranizacija, potvr|uje vrednost ovog Stivensonovog dela u kome je ideja o dvojstvu čovečje prirode potpuno materijalizovana u vidu dva tela jedne iste duše.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Pčelica; 2011; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 112 str.; 978-86-6089-144-2;