Konstrukcije arhitektonskih i mašinskih formi

Jakov Černjihov (autor)

Konstrukcije arhitektonskih i mašinskih formi

rasprodato

Knjiga je izašla 1931.godine u izdanju Lenjingradskog društva arhitekata, koje, ipak nije bilo sasvim saglasno sa svim stavovima autora, ali ga je podržavalo, naglašavajući da je “ilustracioni materijal” vrlo bitan i da može poslužiti ne samo za “oblast arhitekture”, nego i za oblast “industrijske tehnike”. Černjihov i sam to, bar na prvi pogled, sugerira – spoj u njegovom naslovu između arhitektonskih i mašinskih formi nije slučajan.


Trajnost crteža i ideja Černjihova, kao uostalom i trajnost celog pokreta ruske, sovjetske avangarde dvadesetih, značajnim delom počiva na postojanju sadržine u toj arhitekturi, na postojanju ideala, ciljeva, horizonata, vizija, značenja, slika. Kod Černjihova, iako je reč samo o crtežima, taj unutrašnji krug arhitektonskog stava što ga on ima i arhitektonskih formi koje on predlaže, ima jasnu vrlinu socijalne energije i nade.
Ova knjiga pomaže, ili skoro omogućava razumevanje konstruktivizma u njegovom osnovnom, najčistijem i autentičnom pojavnom projektu.


Ostali naslovi iz oblasti: Građevinarstvo

Izdavač: Građevinska knjiga; 2006; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 208 str.; 86-395-0454-7;