knjizara.com
Katiheze

sveti Jovan Zlatousti (autor)

Katiheze
rasprodato

Katiheze svetoga Jovana Zlatousta prvi put se objavljuju na srpskom jeziku i bez sumnje izazivaju veliku radost.
O snazi njegovih beseda blaženi Teodorit Kirski kaže: „I danas potocima svoga učenja ovlažava čitavu vaseljenu.“
Narod je u „masama vrvio u crkvu“ da čuje Zlatousta kako tumači Sveto pismo, potom je davao savete o istinama hrišćanskog života, iskorenjivao je poroke i sujeverja a naglašavao je veliku blagost i premudrost Božiju.
Zlatoustove besede činile su ogroman utisak na prisutne, koji ne samo da nisu ostali ravnodušni nego su celim bićem bivali potreseni ne krijući plač, glasno ridanje i vapaje, pa i burna odobravanja i pljesak.
Slava o njemu širila

se nadaleko, tako da je blaženi Jeronim u svom delu „De viris illustribus“ naglasio da Zlatousti rečima, u jarkim bojama oslikava; neophodnost, uzvišenost i nepokolebivost hrišćanskog pogleda na život – pogleda gde se najveće muke i patnje pretvaraju u korisnost jer bude savest u dostizanju važnosti života.
Sveti Jovan Zlatousti predao je Gospodu svoju dušu rečima:
„Slava Bogu za sve!“
(Iz predgovora protojereja stavrofora dr Dragomira Sanda)

Dvanaest Katiheza koje su nam u naručju, po svojoj spoljašnoj formi se ne razlikuje od hiljadu drugih beseda. Ne razlikuje se ni po dinamizmu svoje poruke, niti lepršavom načinu njegove čarne paradigme koja se potom pretače u konkret-nost raznih pitanja aktuelnog života. Katiheze su pre svega obrazovno -vaspitne pouke koje su usmerene i namenjene onima koji su već u svojim odlučnim namera-ma pristupali krštenju. A kako se krštenje održavalo tek po okončanju osnovnog saznanja o veri (katihumenat) onda su se katihumeni privodili episkopu koji je uz svedočanstvo onih koji su ih privodili (kasnije su privodioci prerasli u insti-tuciju kuma), bivani kršteni. Katiheze Sv. Jovana Zlatousta su se bavile i pouka-ma onih koji su imali nameru da se učvrste u poznanju vere posle krštenja, i takva katiheza se nazivala mistagoška.
Ono što nije uneto čak ni u najobimniju enciklopediju Otaca crkve Patro-logia Graeca niti u Migne zborniku, sem dva spisa (dve katiheze), na našu radost evo srećemo celovito u posebnom izdanju. Drugo i značajnije je što uočavamo da su ove Katiheze osnova za stvaranje i pisanje katiheza koje srećemo u potonjim vremenima. Posebno se ogleda sličnost Katiheza Sv. Kirila Jerusalimskog sa Katihezama Zlatoustovim koje su nastale, nekako, u istom periodu što navodi na zaključak da su potrebe u svim velikim crkvenim centrima bilo istovetne. I zašto ne reći i ovo! Zahvalnost za objavu Katih

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Veronauka
Ostali naslovi iz oblasti: Religija i teologija

Izdavač: Globosino; 2. izdanje, 2016; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 140 str.; 978-86-7900-016-3;