knjizara.com
Kandže

Marko Vidojković (autor)

Kandže
rasprodato

Beograd. Druga polovina devedesetih godina XX veka, vreme gradjansko studentskih protesta zbog izborne kradje od strane režima Slobodana Miloševića.
Junak romana je student prava, aktivni i zaneseni učesnik u protestima, večito gladan, bedan i siromašan, bez ljubavi, opsednut seksom i marihuanom, opterećen lošim porodičnim odnosima, iskušava samog sebe učestvujući u po život opasnim sukobima i situacijama koje protesti nose sa sobom.
U tim „istorijskim“ dogadjajima, posle mnogo lutanja, sreće ljubav svog života. Samo, pitanje je da li je ona stvarna, jer je njeno ime Nada.
Vidojković piše

otvoreno, savremenim govornim jezikom, bogatog izraza, piše o realnom životu bez ulepšavanja, uz puno seksa, droge, rokenrola što ostavlja utisak stvarnog i proživljenog.
Ovim romanom provejava ironičan odnos prema demonstracijama, demonstrantima, njihovim ciljevima, politici i jasno ukazuje na to kako se gube ideali kada počne bavljenje politikom."Kandže" su najbolji i najambiciozniji poduhvat Marka Vidojkovića: roman napisan vešto i zavodljivo, roman o onome što nas se tiče sa junacima od krvi i mesa čak i kada zaševrdaju sa obe strane "realnog". Teško da beogradski asfalt i klinci koji landaraju njime imaju na početku XXI veka boljeg i preciznijeg tumača i glasnogovornika od Vidojkovića. Četvrti Vidojkovićev roman u samo četiri godine pokazuje da sa njim – kao sa svakim pravim pankerom – nema cenjkanja: umesto ugađanja anemičnoj književnoj čaršiji, Vidojković piše i svira po svojim pravilima. Ko značaj tog njegovog iskoraka ne prepozna na vreme, samo je sebi naškodio: pisac "Kandži" – s retkim darom u modernih Srba: marljiv, a nije skriboman; pismen, a nije dosadan! – ionako ide dalje, pa vi vidite šta ćete. - TEOFIL PANČIĆ

Dok sa gotovo neverovatnom koncentracijom rekonstruiše godine beznađa, dok nas vraća u groteskni reality-show sive i karnevalski uskovitlane beogradske svakodnevice 90-ih godina, da bi sve to, u jednom trenutku, na dnu očaja, prevazišao i pročistio snagom sopstvenog dara, Vidojković nas podseća da književnost ipak nije samo puko opisivanje i prepisivanje života, već i najbolji način (kada je pravi), da ga razumemo onakvim kakav on jeste, ma kako inače besmislen i crn bio. I više od toga, da se suočimo sa njegovim neimenljivim i konačno nerazumljivim ostatkom, onim ostatkom koji nas prevazilazi, i svodi na pravu meru, na ništa, takoreći. U Kandžama Marka Vidojkovića, dakle, podjednaku važnost ima (pri)kazivanje stvarno dogođenog života (koji ne bismo hteli da pamtimo, ali moramo), i skeniranje onoga što se nalazi ispod vidljive površine sveta, onoga što bih sa dve reči nazvao demonizam svakodnevice.
Neću dalje, čitajte ovu knjigu. – MIHAJLO PANTIĆ

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Samizdat B92; 10. izdanje, 2010; Broširani povez; latinica; 20 cm; 252 str.; 978-86-7963-255-5;