Kamenje predaka

Aminata Forna (autor)

Kamenje predaka

rasprodato

Prošlost opstaje u mirisu kafe, istorija u pričama.
Jedno pismo vratiće Ebi iz Londona u rodnu Afriku, na plantažu kafe koja je pripadala njenom dedi. To mesto ostavilo je dubok trag u njenom detinjstvu a sad je plantaža njena – ako je želi. Dok stoji među stabljikama na zapuštenoj plantaži, Ebi pokušava da oslušne prošlost, ali je „previše slojeva vremena između nas“. Stoga počinje da prikuplja ostatke prošlosti iz priča svoje četiri tetke – Asane, Meri, Have i Sere.

Svaka se priseća svog života pomoću mnoštva zamućenih uspomena, ali i jasnih sećanja na oca kojeg su se plašile, muškarce koje su volele, majke koje su ih ostavile, a iznad svega tajne koje su delile. Obavijene prećutanim istinama, prošaptanim lažima i čarobnim pričama, ove snažne žene pokušavaju da promene tok svoje sudbine i pronađu sebe.
Prevela Marija Stajić.

„Kamenje predaka“ je čaroban roman o jednom narodu, jednoj porodici i ženama čije nam priče pokazuju različita gledišta s kojih posmatramo svet – kako uspevamo da shvatimo prošlost kroz prizmu prohujalih događaja, kako su ove žene naučile da vide sebe samo očima drugih i kako stare i nove priče zajedno oblikuju svet koji vidimo. Ovo je i priča o Africi rastrzanoj između primamljivog zapadnjačkog načina života i silovite želje da se zadrže stari običaji.


„Najlepši deo ove čarobne knjige su tačno uhvaćeni odsjaji ljudskog duha i sitnih radosti življenja. Ako ste voleli knjigu Bog malih stvari, volećete i ovu.“
Sandi telegraf

„Intrigantna knjiga o ženama koje se trude da prkose sopstvenoj sudbini.“
Voterston buk kvoterli

„Aminata Forna nastavlja tradiciju ranih romana Izabele Aljende.“
Vašington post

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Mono & Manjana; 2008; Broširani povez; latinica; 20 cm; 301 str.; 978-86-7804-163-1;