Jugoslavija - razaranje i njegovi tumači

Jovo Bakić (autor)

Jugoslavija - razaranje i njegovi tumači

2828 din

U korpu

Dve decenije nakon raspada Jugoslavije još uvek se vode polemike i pišu studije o razlozima njenog razbijanja, a bibliografija naučnih i publicističkih radova na ovu temu iz godine u godinu raste. U ovoj obimnoj, temeljno pisanoj i sintetički načinjenoj studiji sociolog Jovo Bakić daje kritički i sistematičan pregled postojećih tumačenja raspada zemlje i uzroka jugoslovenskih ratova. U uvodu knjige on navodi osnovne ciljeve koje je sebi postavio pri njenom pisanju.

Prvi je da ponudi sociološkoistorijsko objašnjenje procesa nestajanja SFRJ i njenog konačnog razbijanja, i to u kontekstu povezivanja spoljnih i unutrašnjih činilaca koji su do razbijanja doveli, odnosno takmičenja za hegemoniju na nivou međunarodnih odnosa tokom i naročito po završetku hladnog rata, sa jedne strane, i takmičenja za hegemoniju i rivalitet nacionalističkih ideologija na nivou višenacionalne federacije, sa druge strane. Drugi zadatak ove knjige odnosi se na analiziranje, odnosno na teorijskometodološku i saznajnosociološku kritiku studija koje su za cilj imale bilo razumevanje i objašnjenje raspada Jugoslavije, bilo objašnjenje pojedinih događaja koje su potom usledili, a koje je nemoguće zaobići u analizi nestanka SFRJ, kao što su rat u Bosni i Hercegovini, etnički progoni tokom ratova za jugoslovensko nasleđe, napad NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju i slično. Treći zadatak ove studije bio je da ukaže da se i na nivou interpretacija, odnosno saznajnosociološke analize nestanka SFRJ, radi o takmičenju sa ciljem ostvarivanja ideološke hegemonije u tumačenju, bilo da je reč o različitim srpskim, hrvatskim ili bošnjačkim pogledima na raspad zemlje, ili o različitim varijantama neoimperijalističkih ili antiimperijalnih objašnjenja nestanka SFRJ. Za sve koje ova tema zanima, ova temeljna i sveobuhvatna studija Jove Bakića predstavlja dragoceno i nezaobilazno štivo.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Jugoslavija , Raspad Jugoslavije , Građanski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2012; Broširani povez; latinica; 24 cm; 714 str.; 978-86-519-0983-5;