Jugoslavenstvo danas

Pitanje kulture: šta je ostalo danas od jugoslavenstva?

Predrag Matvejević (autor)

Jugoslavenstvo danas

rasprodato

Jugonostalgičari su danas skoro izumrla vrsta. Posebno u Hrvatskoj i Srbiji u kojima se ideja jugoslovenstva rađala i kao usrećiteljska nametala svim narodima i narodnostima države stvorene posle Prvog i obnovljene posle Drugog svetskog rata. Javno ispoljavanje pozitivnih osećanja prema bivšoj Jugoslaviji takođe je nepoželjno i nepopularno i, na kraju krajeva, nelukrativno, s obzirom na privilegije koje danas donosi privrženost nacionalnim i nacionalističkim državotvornim ideologijama. Toga su, kao i u vreme kada su bili vatreni pobornici jugoslovenstva, svesni, pre svega, pisci i intelektualci.

Mnogi među njima stide se svojih biografija, nekih dojučerašnjih postupaka i knjiga, spremni da se odreknu mnogo čega, osim materijalnih vrednosti, iz vremena kad su ispisivali (i naplaćivali) ode najpre Titovom a potom Miloševićevom jugoslovenstvu i vladarskom umeću.
Kao da prkose svemu napred rečenom, u Hrvatskoj su opstala dvojica i ovoj sredini dobro poznatih jugonostalgičara - Igor Mandić i Predrag Matvejević.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Sociologija kulture , Narodni pokreti , Nacionalizam , Rasna segregacija , Etničke manjine , Društvena stratifikacija , Društveno raslojavanje
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: MVTC; 2003; latinica; 24 cm.; 245 str.; 86-84453-00-X;