Granice i sudbine - O jugoslavenstvu prije i poslije Jugoslavije

Predrag Matvejević (autor)

Granice i sudbine - O jugoslavenstvu prije i poslije Jugoslavije

rasprodato

Ova je knjiga nastajala u nelagodi: autor je pisao u inozemstvu o svojoj zemlji, u kojoj se vodio rat. Dio tekstova koji su ovdje sakupljeni bio je objavljen u domaćim i stranim glasilima, u prijevodu ili originalu, često i jednom i drugom. Većina ih je izišla, usprkos svemu, u nekoliko tomova koje su objavili razni izdavači, više strani nego domaći.

Matvejević je gotovo svakoga mjeseca navraćao u domovinu, bivšu i sadašnju, da vidi i uvjeri se što se u njoj događa te o tome obavijesti strani i domaći svijet – bolji dio svijeta koji je dobronamjerno želio znati istinu.

Branio je s najviše upornosti pisce i intelektualce koji su se našli u nevoljama, u raznim dijelovima bivše Jugoslavije ili, kako se danas kaže, "regije".

Osim esejističko-poetskih ogleda, poput "Mediteranskoga brevijara", prevedenog na više od dvadeset jezika i "Druge Venecije" koja je nagrađena nagradom "Strega", jednim od najznačajnijih književnih priznanja u Italiji, kritika je vrlo pozitivno ocijenila Matvejevićeve knjige eseja nastalih "između azila i egzila", napose djelo o "Kruhu našemu" te, među ostalim, zbirku "Otvorenih pisama" koja su pridonijela da autor bude uvršten u francusku "Legiju časti". Matvejević je objavio niz članaka i eseja u kojima je iznosio oštre kritike o situacijama, ličnostima i pojavama u bivšoj Jugoslaviji, uoči, za vrijeme i nakon rata koji je zadesio naše gradove i sela.

"Jugoslavenstvo je širi pojam nego što mislite. Često to meni negiraju, a ja sam Jugoslaven, ali ne iz perspektive Aleksandra Karađorđevića ni Pere Živkovića. Ja sam i Srbin i to bolji od Vlade Bulatovića ili Antonija Isakovića, a bolji sam Hrvat od Stjepana Radića. Za Hrvate sam od početka bio Srbin i unitarist. Za Srbe frankovac i ustaša, a za ustaše opasan marksist i komunist, za neke marksiste salonski komunist, za klerikalce i vjernike antikrist koga treba pribiti na sramni stup. Za malograđane poslije rata sam kriv da je do svega ovoga došlo, za partijce zato što nisam došao u partizane, za vojnike zato što sam antimilitarist, a za antimilitariste što sam boljševik."
(Krležino poimanje jugoslavenstva)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Jugoslavija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: VBZ; 2015; Broširani povez; latinica; 24 cm; 274 str.; 9789533046761;