knjizara.com
Jezička razmatranja

Piter Heriti (autor)

Jezička razmatranja
rasprodato

"Jezička razmatranja" su, zapravo, izbor radova, ukupno njih 14, koje je autor već objavio na engleskom ili slovenačkom jeziku od 1973. do 1998. godine. Autor je sam izvršio selekciju, kao i raspored tekstova, koji je aproksimativno hronološki, prema periodima na koje se radovi odnose. Obuhvaćeno je vreme od 18. veka do savremenog stanja, dakle epohe rusko-slovenskog, slovenosrpskog i Vukovog književnog jezika. U knjizi se mogu izdvojiti tri celine.
U prvoj, posvećenoj problematici 18. i 19. veka, većina analiza tiče se jezika značajnih ličnosti (Zaharije Orfelin, Vasilije Damjanović, Teodor Janković Mirijevski, Emanuil Janković, Jovan Sterija Popović). Tu su i rasprav

e o uvođenju ruskoslovenskog jezika u Vojvodini, Miklošičevom shvatanju srpskog i hrvatskog jezika i vrlo studiozan rad o dubrovačkom govoru u "Ilirskoj gramatici" erla od Gilforda. U knjizi je naglašen predvukovski period, shvaćen u širem smislu, u čijem je proučavanju autor sledbenik metodologije Aleksandra Mladenovića, sa čvrstim oslanjanjem na detaljnu analizu grafije, ortografije, fonetike, morfologije i leksike jezičkog sistema. Analize svojom pouzdanošću proširuju saznanja o ovom periodu, koji je kod nas još uvek nedovoljno proučen.


Ostali naslovi iz oblasti: Filologija i lingvistika

Izdavač: Zavod za udžbenike - Beograd; 1999; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 202 str.; 86-17-07500-7;