knjizara.com
Izmeštenik

Dragan Hamović (autor)

Izmeštenik
990 din
U korpu

Knjiga Dragana Hamovića Izmeštenik, sva u vezanom stihu i vrlo pažljivo razvrstana u 14 krugova, odlikuje se raskošnim tematsko-motivskim spektrom.
U njoj, skladno i promišljeno izvedenoj, poetsko i intelektualno delatno su sadejstveni i saobraženi jedno drugom.
Jednu od njegovih važnijih odlika predstavlja i veoma inventivan rimarij sa gotovo redovnim rimama trosložnog opsega, među kojima i one oslabljene (heterofone) zvuče okrepljujuće.
U tematski širokom krugu Izmeštenika posebno se doimaju pesme porodične i otadžbinske obeleženosti. Kroz prizmu lič

nog iskustva, to jest koristeći se i autobiografskim označenjima (a ne bežeći ni od samoironije), u Izmešteniku se tematizuju i pitanja iz društveno-egzistencijalne oblasti, gde se pojedinac vidi kao odasvud ugroženo i dezorijentisano biće, prepušteno potpunoj neizvesnosti.
Uz osećanje izmeštenosti, otuđenosti i razgranate strepnje, ono živi u atmosferi koju simbolizuju, pored ostalog, gradska grotla, autobusi pretrpani putnicima i groblja u neposrednom okruženju.
U ovu skupinu pesama uklapa se i osvrt na ovdašnja migrantska zlopaćenja, što je u duhu autorove izrazite osetljivosti na aktuelna zbivanja, iz koje potiče njegov nesumnjiv doprinos srpskom dokumentarnom pesništvu.
U ovo temama bogato i zaokruženo lirsko delo, uz zrele poetično-intelektualne iskaze i uvide u onostrano, ugrađeni su još: molitvene pesme; pesnička etimologisanja s ciljem da se prodre u nešto dublje; pejzažne impresije sa elementima tajnovitosti; osvetljena su u njemu i njegova književna sabraća (koja su mu poetički ili po nečem bliska); obuhvaćene su, uz podrazumevajuću egzistencijalnu zebnju, zagonetne kosmičke slike i prilike.
Svim ovim, kao i prethodnim, pokazuje se da je Hamovićevo pevanje primetno samosvojno, individualno do mere prepoznatljivosti.
Milosav Tešić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2023; Tvrd povez; ćirilica; 14 cm; 184 str.; 978-86-515-2111-2;