knjizara.com
Izlazak iz istorije
1999-2004

Stojan Cerović (autor)

Izlazak iz istorije
825 din
U korpu

Izlazak Srbije iz istorije, onako kako ga u svojim tekstovima opisuje Stojan Cerović, jeste zapravo formiranje svesti o velikom porazu posle kojeg jedna zemlja (narod, država) nema više pravo da pretenduje na posebnu ulogu nego samo može da prati glavni tok i tempo koje određuju neki drugi. Paradoksalno, tek priznavanje te činjenice otvara mogućnost za izgradnju vlastite budućnosti.

Bombardovanje Jugoslavije, petooktobarska „demokratska revolucija” i ubistvo premijera Zorana Đinđića događaji su koji uokviruju „izlazak”, a Slobodan Milošević, Vojislav Koštunica i Zoran Đinđić njegovi su glavni akteri. Pri tom se u Cerovićevom

opisu „izlaska” ubijeni srpski premijer, kao da je reč o precizno izvedenoj tragičnoj povesti, pokazuje nesumnjivo kao tragični junak.

Tekstovi Stojana Cerovića opisuju i tumače događaje koji su se zbili od 1999. do 2004. godine kao neizvestan put jednog društva ka građanskoj normalnosti. Građanska normalnost suprotstavljena istorijskoj grandomaniji jeste normativni okvir unutar kojeg Cerović zauzima jasne stavove.

Tekstovi Stojana Cerovića sabrani u knjizi Izlazak iz istorije opisuju i tumače događaje koji su se zbili od 1999. do 2004. godine kao neizvestan put jednog društva ka građanskoj normalnosti. Cerović zauzima jasne stavove i vrednuje ono što se dogodilo, postavljajući tako, kao malo ko na javnoj sceni danas, i pouzdane orijentire za buduće delovanje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Međunarodni odnosi
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Fabrika knjiga; 2004; Broširani povez; latinica; 21 cm; 423 str.; 86-7718-007-9;