knjizara.com
Italijanski sekretar
nova pustolovina Šerloka Holmsa

Kejleb Kar (autor)

Italijanski sekretar
rasprodato

Najnovija pripovest Kejleba Kara (po narudžbini zadužbine ser Artura Konana Dojla) počinje šifrovanim telegramom koji je Šerlok Holms dobio od svog brata Majkrofta. Slavni detektiv otkriva doktoru Votsonu da je pozvan u Škotsku, u pomoć kraljici Viktoriji. Oni kreću brzim vozom na sever; pošto su zamalo izbegli smrt na putu, pridružuje im se Majkroft i obaveštava ih o svirepim ubistvima poznatog arhitekte i njegovog predradnika tokom priprema za obnovu krila slavne i zlokobne palate Holirud u Edinbirgu.

Majkroft je zatražio pomoć svoga brata u rasvetljavanju ovih ubistava koja su možda ključ za daleko složeniju i opasniju zaveru protiv kraljičinog života. Ali okolnosti smr

ti ove dvojice nesrećnika prizivaju sećanje na još jedno strašno ubistvo izvršeno u Holirudu – na ubistvo „italijanskog sekretara“, Davida Ricija. Prepreka? Ricija, učitelja muzike i poverenika škotske kraljice Meri, iskasapili su na njene oči tri veka ranije pristalice engleske kraljice Elizabete (možda i uz odobrenje te nepopustljiver vladarke), u pokušaju da slome duh vrlo nezavisne mlade škotske kraljice.

Holms uznemirava Votsona nagoveštajem da je možda osvetoljubivi duh italijanskog sekretara uzeo ova dva života kako bi kaznio sve koji remete mir njegovog večnog boravišta. Jesu li ove dve smrti samo podudarnost? Jesu li stara politička suparništva ponovo podigla svoje otrovne glave? Ili italijanski sekretar zaista vrši svoju jezivu osvetu?

Ispripovedan s jedinstvenim smislom za istorijske pojedinosti i strukturu ljudskog zla, novi roman Kejleba Kara obogaćuje nasleđe Konana Dojla opčinjujućom, ali neumoljivo zahuktalom pričom koja nas vodi u svet nov čak i za samog Šerloka Holmsa.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2008; Broširani povez; latinica; 20 cm; 225 str.; 978-86-7436-884-8;