Ikone i tajnoviti izvori hrišćanstva

Ričard Templ (autor)

Ikone i tajnoviti izvori hrišćanstva

rasprodato

„Sveta umetnost postoji u sklopu Predanja, odnosno, ona je u celovitom odnosu samo sa čovekom ili ženom koji su iskusili život stvoren Predanjem: Ova istina je najprisutnija u ikonama Pravoslavnog hrišćanstva. Stoga, čak i knjiga tako predana i časno zamišljena ne može omogućiti doživljaj ikone kakav imaju pravoslavni Hrišćani. Međutim, istovremeno, sveukupno predanje, pa tako i sva sveta umetnost, bave se onim što je opšte ljudsko. Ikona se, dakle, obraća svetu – upravo zato što govori dubinom i zato što se obraća Hrisšćanima.

Ričard Templ je ovaj potpuno čist umetnički obrazac učinio dostupnim svakom (zapadnom) čoveku koji je upitan nad sopstvenim životom i smrću, i koji promišlja i oseća mnogo dublje sebe i svoje postojanje na zemlji. Ako za vreme ili nakon čitanja ove knjige učinimo napor da samo pogledamo ikone, možemo doživeti kratkotrajno ali izuzetno iskustvo. U pokušaju da vidimo ikonu možemo iznenada osetiti da ikona gleda nas. Na trenutak, bićemo nadgledani prisustvom uzvišenog. Jezik vere ovo vidljivo prisustvo smešta na nebesa – ali, nesumnjivo, poziv koji primamo potiče iz nas samih. Sve ideje, sve molitve, svi rituali i sva saosećajna predanja osmišljena su da nas povedu, uvek ispočetka prema iskušenju koje je ispunjeno suštinom nadanja u dokaz nevidljivih stvari.“

„Zapad je načelno bio nenaklonjen tajnovitosti (mysticism) i nastojao je da je spusti na margine kulture ili da je napada kao jeres. Poreklo ikone je po svojoj suštini tajnovito i upravo to pitanje pokušavam da istražim u ovoj knjizi.“ (Ričard Templ)


Ostali naslovi iz oblasti: Religija i teologija

Izdavač: Kalenić - Izdavačka ustanova Eparhije šumadijske; 2009; ćirilica; 23 cm; 207 str.; 978-86-84183-37-0;