knjizara.com
Hogvortska biblioteka

Džoan K. Rouling (autor)

Hogvortska biblioteka
rasprodato

Osim sedam romana iz glavnog serijala o Hariju Poteru, Džoana Rouling je tokom godina napisala i tri prateće knjige koje se bave istim svetom magije i koje, štaviše, potiču iz njega. U pitanju su Fantastične zveri i gde ih naći, Kvidič kroz vekove i Pripovesti barda Bidla, knjige s kojima se naša publika, izuzev prvog naslova, objavljenog pre dvanaest godina, do sada nije susretala. Svaka za sebe, ove tri knjige su prevedene na većinu jezika na kojima se pojavio originalni serijal o Hariju Poteru i prodate su u milionskim tiražima. Kod nas će

moći da se kupe u luksuznom tvrdom povezu u čijem je dizajniranju učestvovala i sama autorka (to izdanje je objavljeno u svega nekoliko zemalja u svetu), po veoma popularnoj ceni od 599 dinara. Međutim, ono što ovaj poduhvat čini još ekskluzivnijim jeste sabrano izdanje. Cena ovih knjiga u kompletu, u maštovito osmišljenoj kutiji sa zlatotiskom.
Ljubitelji malog čarobnjaka zaista će imati čemu da se raduju. Mnogo toga je zanimljivo u vezi sa ovim knjigama, ali izdvojićemo nekoliko detalja koji će bez sumnje privući prave poznavaoce, ali i čitalaštvo uopšte. Recimo, Džoana Rouling je u ovim delima odlučila da se prikaže kao kompletna autorka i ponudila je svoje originalne ilustracije, koje prate tekstove knjiga. U knjigama se mogu naći i stručni komentari cenjenog profesora Albusa Dambldora, čije će mudrosti prepoznati svaki polaznik hogvortske škole. Takođe, prema autorkinoj želji, sav prihod od prodaje ove tri knjige namenjen je dvema humanitarnim i neprofitabilnim organizacijama koje se bave zbrinjavanjem beskućnika i ugrožene dece (posredi su organizacije Comic Relief i Lumos).
Ipak, najzanimljivije je pozabaviti se sadržajem triju knjiga. Svaka od njih će nas na jedinstven način podsetiti na nešto što smo već znali o živopisnom svetu Harija Potera i ponuditi nam nešto novo – do sada neiskorišćeni ugao iz kog ćemo iznova sagledati sva ta izmaštana čudesa.
Knjiga jednostavno nazvana Kvidič kroz vekove približiće nas pomenutoj omiljenoj igri čarobnjaka i čarobnica, ali tako da ćemo, kroz činjenice i anegdote o kvidiču, saznati mnogo više o mestu na kom obitavaju naši omiljeni junaci. Naravno da ćemo prevashodno savladati sva pravila famoznog sporta, ali ova knjiga nudi mnogo više od pukih uputstava za igru. Ona daje dodatnu dubinu već dovoljno kompleksnoj stvarnosti Harija Potera, jer ćemo se upoznavanjem s najslavnijim igračima kvidiča kroz istoriju i s njegovim nastankom zapravo susresti s raznim zanimljivostima iz nekoliko stotina godina bogate istorije Hogvortsa.
Knjiga Fantastične zveri i gde ih naći, baš kao što joj ime nagoveštava, predstavlja praktični priručnik za čarobnjake. U svetu u kojem vam ne ginu susreti s raznoraznim bićima, potrebno je dobro se upoznati sa onim što mladog avanturistu čeka. Prikazi raznih zveri i stvorenja napisani su s mnogo duha i više je nego zanimljivo pratiti njihovu klasifikaciju, pogotovo na one opasne i one „dosadne“. Priznaćete da nema mnogo magičnih svetova u kojima se autor potrudio da osmisli i dosadna čudovišta. Posebnu draž svim ljubiteljima daće „originalne beleške“ Harija Potera, Rona i Hermione, pošto je ovo priručnik čiji prvi vlasnik nismo mi, već upravo polaznici škole za magiju. Na taj način, čitalac zaista postaje sastavni deo čudesnog sveta o kojem je već čitao. Ova knjiga nije pisana kao roman, već kao stvarni priručnik, tako da se može listati i neobavezno, kad god poželite da vas čuda nabrojana u njoj odvoje od svakodnevice.
Treća knjiga ovog kompleta, Pripovesti barda Bidla, možda je najpoznatiji dodatak sagi, ponajviše zbog materijala korišćenih u Hariju Poteru i relikvijama Smrti. U pitanju je zbirka bajki iz sveta čarobnjaka, i ona se zato čita kao pravo prozno delo. Svaka pripovest je začinjena komentarom slavnog Albusa Dambldora, koji će vam istaći prave poruke tih priča, kao i detalje u vezi s njihovim nastankom i izmenama koje su pretrpele tokom istorije.
Priče sabrane u ovom izdanju oplemenjuju svet u kom su nastale i daju mu dodatnu dubinu, ali ne samo to: sve tri knjige, čitane zasebno ili kao deo kompleta, zaista nam vraćaju poznati miris i ukus avanture, čarobnjaštva i magije, i možda nas, više nego bilo koja od prethodnih knjiga iz serijala, čine integralnim delom tog sveta.
Više od toga se od lepe književnosti, ni od Hogvortske biblioteke, zaista ne može tražiti, a luksuzna izdanja Čarobne knjige bez sumnje će uspeti da nam prenesu potpun doživljaj koji je sama autorka, radeći na ovim knjigama, želela da postigne i u kom su čitaoci širom sveta već imali priliku da uživaju.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost , Knjige za školarce
Ostali naslovi iz oblasti: Romani i priče za decu

Izdavač: Čarobna knjiga; 2014; Tvrd povez; latinica; 22 cm;