knjizara.com
Hipokratove suze
roman

Branko Novaković (autor)

Hipokratove suze
990 din
Stara cena: 1100 din
U korpu

Roman Hipokratove suze predstavlja priču o krađi, prekrađi, prodaji i kupovini tek rođene dece, te bi se po žanru mogao svrstati u nesvakidašnji triler. Naravno, kao i u svakom zločinu, moraju postojati motivi, moraju postojati negativci i oni koji će ih privesti i dovesti „k poznaniju prava”. U sklopu te priče odvija se život unesrećenih roditelja, uporedo sa životima njihove otete dece, kao i njihovih lažnih roditelja, u ovom slučaju ta bitisanja se odvijaju čak na dva kontinenta, tj. na relaciji Srbija – Austrija – Sjedinjene Američke Države.
Ne treba posebno ni

isticati da je kod nas, konkretno u Srbiji, ova tema izazvala izuzetno veliku pažnju, posebno televizijskih gledalaca.
Mnoge žene su i dan danas, čak i posle više decenija, uverene da su im bebe otete i preko medicinara-posrednika prodate ko zna gde i ko zna kome. Zasigurno su to izuzetno bolne i teške priče, zastrašujuća iskustva i večite traume.
O tome govori i novi roman Hipokratove suze Branka Novakovića, što direktno ukazuje da je ova tematika i problematika našla svoje mesto, po prvi put, i u domaćoj literaturi. Ne treba ni isticati posebno da je priča nastala na osnovu tvrdnji oštećenih roditelja, s tim što joj je pisac, naravno, podario i veoma bogat literarni omot.
Poetski naslov romana „Hipokratove suze”, sam po sebi, simbolizuje pojedinačnu neodgovornost, bahatost, srebroljubivost, bezosećajnost i nemilost Hipokratovih zavetnika i sledbenika, ali ne samo njih, nego i mnogih drugih koji se olako, bez ikakvog osećaja savesnosti, upuštaju u stravične zločinačke igre.
Todor Bjelkić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2023; Broširani povez; ćirilica; 20cm; 219 str.; 978-86-515-2180-8;