Gutanje žaba

rasprave o srpskoj tranziciji

Slobodan Antonić (autor)

Gutanje žaba

rasprodato

U ovoj knjizi sabrani su ogledi, članci i rasprave , nastali između 2001 . i 200 5 . godine. Naslov knjige dat je po čuvenoj rečenici Zorana Đinđić a, izgovorenoj u Pragu, u predavanju na temu - koji je model tranzicije izabrala srpska elita. Ta rečenica glasi: "Ako moraš da progutaš žabu, onda progutaj žabu, ako moraš da progutaš više žaba, onda prvo progutaj onu najveću" ( Na cional , 10-11. avgust 2002 , str. 7) .

I zbilja, srpska tranzicija do sada uglavnom se svodila na gutanje žaba. Štaviše, nije izvesno ni da su Srbi do sada odradili makar gutanje onih najvećih. Gutanje će se verovatno nastaviti i dalje.

A nama ostaje da se nadamo da makar naša deca neće morati da gutaju isto što i mi.

Ogledi , članci i rasprave sabrani u ovoj knjizi nalaze se u obliku u kome su oni svojevremeno na stali . Nisu vršene nikakve naknadne popravke ili dopune. Ukoliko su dati tekstovi ovde mestimično opsežniji nego u objavljenom obliku, to je samo zato što je uredništvo listova u kome su izašli vršilo izvesna skraćivanja. U tom smislu se može smatarati da je oblik u kome se ova štiva sada objavljuju njihov puni i izvorni izgled.

Sve ličnosti pomenute u predgovoru moj ih prethodn ih knjig a zaslužuju zahvalnost i ovoga puta. Posebno ovde pominjem svoga prijatelja Đorđa Vukadinovića. On mi je dao odlučujući podsticaj da se, ozlojeđen dosokratijom i njenim intelektualnim apologetama i trabantima, ne povučem iz javnog života. Takođe je zaslužan što je ova knjiga, za koju je mislio da može zanimati čitaoce i da može uticati na sazrevanje intelektualne svesti u Srbiji, uopšte i nastala. Na kraju bi trebalo napomenuti i to da je pisanje većine ogled a iz ove knjige bilo omogućeno piščevim rad om na projektu "Transformacijske strategije društvenih grupa u Srbiji" (rukovodilac Anđelka Milić , Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu ). Rad na ovom projektu mi je bio od ne male korisi za bliže upoznvanje sa većinom problema srpske tranzicije .

Naravno da ova knjiga ne predstavlja nikakav celoviti pogled na tranziciju u Srbiji. Ali, makar i u fragmentima, slika koju ona daje možda je življi, a onda i istinitiji portret srpske tranzicije od nekih drugih, akademski daleko savršenije izvedenih radova. U tom smislu, ova knjiga može biti korisna i zanimljiva ne samo dašanjim, već i budućim istraživačima srpske stvarnosti.
U Beogradu, Slobodan Antonić


Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Nova srpska politička misao; 2006; Broširani povez; latinica; 24 cm; 153 str.; 86-84321-05-7;