Fajumski portreti i vizantijska ikona

Montefjore Sajmon Kordis (autor)

Fajumski portreti i vizantijska ikona

rasprodato

J. Kordis pitanja kojima se bavi u knjizi „Fajumski portreti i vizantijska ikona“ vidi na sledeći način:
„U naše vreme sve više se govori o fajumskim portretima i mnogi se dive ovim likovnim spomenicima kasne antike, koji predstavljaju svu veličinu i visok nivo jelinskog slikarstva. Neosporno, ova mnogobrojna slikarska dela, različita po svom kvalitetu i izrazu, svedoče o jelinskom predanju koje je preživelo i u romejskom periodu. Međutim, veoma često se primećuje određeno preuveličavanja njihove povezanosti sa vizantijskim ikonopisom.

Do pogrešnog razumevanja ovog odnosa dolazi zbog toga što se vrši sjedinjenje, odnosno izjednačavanje jelinističkih i vizantijskih živopisaca, i ukida razlika između osobenosti ova dva likovna predanja.
U svakom slučaju, takva teorija ima pozitivne strane u onom stepenu u kojem zastupa i podržava shvatanje da jelinska umetnost nastavlja da traje i u vizantijskom svetu od samog njenog početka. Međutim, ta teorija u isto vreme stvara i puno problema, jer često vodi u preuveličavanje ili ukidanje posebnosti i uatonomnog postojanja umetnosti svakog od ovih perioda. Na taj način nastaje zbrka koja dovodi do gubljenja razumevanja smisla postojanja vizantijskih ikona, ali i fajumskih portreta.“

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ikonopisanje , Pravoslavna ikonografija , Ikone
Ostali naslovi iz oblasti: Religija i teologija

Izdavač: Kalenić - Izdavačka ustanova Eparhije šumadijske; 2009; ćirilica; 24 cm; 104 str.; 978-86-84183-36-3;