knjizara.com
Evaluacija kreativnih aktivnosti u tematskoj nastavi

Jasmina Šefer (autor)

Evaluacija kreativnih aktivnosti u tematskoj nastavi
rasprodato

Dugogodišnji rad autora na ovom projektu svedoči o ozbiljnosti pristupanja metodologiji praćenja kvaliteta uvođenja inovacija u nastavu. U našoj sredini postoji velika oskudica u evaluaciji i istraživanju nastavne prakse, posebno kreativnog ponašanja dece koje je najvitalnije za njihov opšti kognitivni i konativni razvoj. Verujem da će ova monografija biti inspiracija za ispitivanje kvaliteta i ishoda pedagoške prakse jer predstavlja značajan doprinos razvoju kako istraživanja podsticanja kreativnosti u školi, tako i metodologiji evaluacije kvaliteta procesa rada i efekata inovacija u nastavi. Rad je svoje

vrsna kompilacija kvantitativnih i kvalitativnih metoda praćenja nastavnog procesa i ishoda: kriterijumska procena produkata učenika na rang skali, posmatranje ponašanja pri rešavanju zadataka u grupi i na času uživo i preko video snimka intervjui nastavničkog diskursa Autorka se već na početku izjašnjava protiv testova kreativnog mišljenja jer se nisu pokazali valjanim i pouzdanim. Metodološka obrazloženja, nedoumice i sugestije, stalno se provlače kroz tekst i predstavljaju izazov za buduće istraživače. Završno opredeljenje za kvalitativnu metodologiju, zasnovanu na analizi diskursa, u skladu je sa savremenim trendovima i, u ovakvom kontekstu istraživanja, predstavlja prvenac kod nas.
Dr Dijana Plut (iz recenzije)
Summary: Evaluation Study of Creative Activities in the Thematic-Interdisciplinary Oriented Curriculum for Elementary School.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Evaluacija , Nastava
Ostali naslovi iz oblasti: Pedagogija

Izdavač: Institut za pedagoška istraživanja; 2008; ćirilica; 24 cm; 315 str.; 978-86-7447-08-1;