Embriologija čoveka

tekst i atlas

grupa autora, Ivan Nikolić, Gorana Rančić (autor)

Embriologija čoveka

2699 din

U korpu

Udžbenik i atlas Embriologija čoveka, koji je rezultat dugogodišnje saradnje i entuzijazma njegovih autora, namenjen je, pre svega, studentima medicine i stomatologije, mada ga mogu koristiti lekari i stručnjaci različitih oblasti: biolozi, akušeri, neonatalni pedijatri, patolozi i dr. Ovo izdanje je potpuno prilagođeno nastavnom planu predmeta Histologija i embriologija. Udžbenik se sastoji iz dve velike celine: opšte i specijalne (histogeneza i organogeneza) embriologije, koje su zajedno podeljene u 21 poglavlje.
Cilj udžbenika jeste da se jedna komplikovana materija, kakva je embriologija, predstavi na kratak, stilski jednostavan, didaktičan i bogato ilustrovan način.

Ćirilično napisan tekst je obogaćen velikim brojem ručno urađenih crteža u boji, koji predstavljaju originalno delo urednika, ili su modifikovani, na osnovu već postojećih crteža. Pored crteža, u udžbeniku se nalazi i veliki broj fotografija na kojima su dati makroskopski prikazi embriona i fetusa različite starosti, ekstraembrionalne strukture, kao i mikroskopski izgled embriona, tkiva i organa u različitim periodima razvića, na svetlosnomikroskopskom i elektronomikroskopskom nivou. Faktografski materijal sadrži i ultrazvučni izgled živog ploda, ili njegovih delova, u materici. Na taj način autori su se, dajući tekst primerenog obima i svojevrstan embriološki atlas, sa 268 kompozicionih slika, potrudili da pojednostave i na plastičan i lako shvatljiv način objasne složene mehanizme razvića organa ljudskog organizma, čineći knjigu atraktivnom i privlačnom za učenje.
Udžbenik "Embriologija čoveka" koristi se na svim našim univerzitetima, pa je prvo izdanje rasprodato u rekordnom roku. Tekst i atlas ove knjige su dobili izuzetne pohvale, kako od eminentnih stručnjaka iz naše zemlje i inostranstva, tako i od studenata koji su ih koristili za pripremu ispita. Od strane Srpskog lekarskog društva, Podružnice u Nišu, knjiga je proglašena za najbolju publikaciju u kategoriji udžbenika u 2004. godini.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Anatomija , Embriologija
Ostali naslovi iz oblasti: Medicina

Izdavač: Data status; 6. izdanje, 2013; Tvrd povez; latinica; 28 cm; 242 str.; 978-86-7478-418-1;