knjizara.com
Eksplozivne materije i njihove sinteze

Darko Obrenović (autor)

Eksplozivne materije i njihove sinteze
1980 din
U korpu

Publikacija "Eksplozivne materije i njihove sinteze" se može smatrati enciklopedijom svih do danas poznatih i manje poznatih eksploziva. Za svaki eksploziv dat je način njegove sinteze i korišćena literatura.
Knjiga predstavlja novinu u našoj stručnoj publicistici iz ove oblasti jer je sistematizovan veliki broj eksplozivinih jedinjenja uz detaljan pis jihove sinteze i može biti od velike koristi profesijama koje su bliske vojnim i policijskim strukama . Knjiga se može koristiti i kao udzbenik ili dodatna litratura na spcijalizovanim studijama za bezbednost i an drugim na kojima se proučavaju jedinjenja opisana u knjzi. Takodje

može biti od koristi i stručnjacima u namenskoj (vojnoj) proizvodnji, koji s bave proizvodnjom eksploziva, njihvoom peradom i laboracijom u sredstva ratne tehnike.
Knjiga je podeljenja u osam poglavlja. U svim poglavljima, pord svakog navedenog eksploziva, prikazan je njegov Cas br., hemijska formula i molarna masa.
U glavi I prikazane su osnovne karaktersitike eksplozivnih materija, istorijski razvoj eksploziva, od početnih do današnjih veoma snažnih konvencionalnih eksploziva.
U glavi II priakzana je podela eksplozivinih materija prema načiinu njihovog funkcionisanja, odnosno prema režimu razlaganja. kao primeri, priakzani su neki od najčešće korišćenih ekploziva i njihove ekpslozivne karakteristike.
U glavi III data je sirovinska baza za dobijanje eksploziva: nitroestara, nitrojedinjenja i nitramina. Za dobijanje ovih eksploziva koriste se jake neorganske kiseline - azotna i sumporna, uz prikaz sinteze ovih kiselina.
U glavi IV prikazani su estri azotne kiselie - nitroestri koji su važan sastojak malodimnih baruta, raketnih gotiva kao privrednih eksploziva. Data je njihova opšta formula i princip njihovog dobijanja. Prikazano je devet eksplozivnih jedinjenja, i njihove sinteze.
U glavi V prikazana su aromatična nitro-jedinjenja i način fukcionisanja smeša kiselina (HNO3 i H2SO4) kao osnovnih agenasa za sintezu ovih ekpsloziva. Pored velikog broja malo poznatih eksploziva - nito-derivata benzena, prikazana je i sinteza trinitroluena i njegovih derivata. Trinitrotoluen je jedan od najčešće korišćenih eksploziva kao eksplozivno punjenje u municiji svih vojski sveta (opaska recenzenta). Opsežno su obrađeni nitro-aromati ksilena, naftalena, od kojih je najpoznatiji heksanitrstilben. Dalje, nabrojani su nitro-derivati halo -benzena koji se koriste kao polazne supstance u orgnskoj sintezi boja, pesticida i nekih eksploziva. Uz svako jedinjenje prikazan je način njegove sinteze.
U glavi VI prikazana je jedna od najnačajnihih grupa eksplozivnih materija nitramini i nitramidi. Od nitramina najpoznatiji su tetril, heksogen i oktogen. I na kraju ove glave data je opširna bibliografija za svaki od navedenih eksploziva.
U glavi VII prikazana su alifatska nitro-jedinjenja opšte formule R-NO2,gde je R alifatski ostatak. Drugi nazivi za ova jedinjenja su nitroalkani ili nitroparafini. Prikazani su i nitroalkoholi nitrokarbonske kiseline.
U glavi VIII prikazan je veliki broj inicijalnih eksploziva azida i fuminata, od kojih su najpoznatiji živin fulminat, olovoazid i olovo stifnat. Inicijalni eksplozivi su izuzetno osetljivi na udar i trenje i koriste se u inicijalnim kapislama za izazivanje detonacije eksplozivnog punjenja. Prikazani su i organski inicijalni eksplozivi, derivati tetrazola, tetrazena, kao dodatka olovo stifnatu u neerozivnim inicijalnim smešama. Opsiani su organski peroksidi, koji su kao eksplozuivne supstance malo proučeni i neorganski acetilidi.


Ostali naslovi iz oblasti: Hemija

Izdavač: AGM knjiga; 2018; Broširani povez; latinica; 24 cm; 334 str.; 978-86-86363-99-2;