knjizara.com
Državljanin, građanin, stranac, neprijatelj
jedna povijest Jugoslavije i postjugoslavenskih država

Igor Štiks (autor)

Državljanin, građanin, stranac, neprijatelj
rasprodato

Na prostorima nekadašnje Jugoslavije u posljednjih sto godina dogodile su se višestruke promjene, nastajale su i nestajale države i politički sistemi, događali su se brojni ratovi i prevrati, povijest je nemilice marširala ulicama razdvajajući obitelji i tražeći od pojedinca da joj se povinuje ili suprotstavi. 
O jednoj takvoj povijesti piše Igor Štiks u svojoj kapitalnoj knjizi "Državljanin, građanin, stranac, neprijatelj". Nastala kao p

lod dugogodišnjeg bavljenja temama državljanstva i građanstva na doktorskim i postdoktorskim studijima, niza predavanja i referata te iznimnoga terenskog rada, ova knjiga kao nijedna do sada propituje pravo pojedinca i njegovu ulogu unutar države.
Štiks iz pojma državljanina i građanina razvija i dokazuje tezu o mijenama političkih sistema i zajednica te koliko su i kako utjecali na poziciju i život pojedinca. Odgovara na pitanja što uopće znači biti državljanin, biti uključen ili pak isključen, kako se osjećati u poziciji građanina i što se događa kada se ona mijenja u onu stranca ili pak neprijatelja. 
Knjiga "Državljanin, građanin, stranac, neprijatelj" povijesna je, kulturološka i sociološka, ali prije svega politička studija koja pokazuje koliko su krhki identiteti, kako se lako stvaraju i grade novi te koliko je pitanje državljanstva i građanstva važno i danas.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Jugoslavija , Istorija Jugoslavije
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Fraktura; 2016; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 352 str.; 978-953266690-8;