Draža za početnike

Damjan Pavlica (autor)

Draža za početnike

448 din

Stara cena: 528 din

U korpu

Draža Mihailović i njegova Jugoslovenska vojska u otadžbini spadaju u red onih “večnih” tema oko kojih se u našoj javnosti već decenijama lome koplja. Zbunjeni ste nepomirljivim tezama, ušančenim sučeljenim stavovima? U ovoj knjizi ćete naći rešenja za sve svoje dileme. “Draža za početnike” – sve što ste želeli da znate o Draži Mihailoviću i četničkom pokretu, a niste imali koga da pitate.
Tema je kontaminirana mitovima, legendama i manipulacijama. Damjan Pavlica sa neodoljivom neposrednošću i svežinom, snagom konkretnih činjenica demontira sve mistifikacije.

Tečnim i ležernim, jednostavnim i lakim stilom, bez teških naracija, autor nas sigurno vodi kroz vrtloge istorijskih događaja, potpuno se oslanjajući na relevantnu faktografiju, trudeći se da autorske intervencije svede na minimum. Metodično sprovodi test realnosti nad uvreženim predstavama i propagandnim prikazima, suočavajući ih sa konkretnom stvarnošću na terenu. Najviše se oslanja na samog Mihailovića, na dokumente o njegovim rečima i delima, sučeljavajući mitskog „Čiču“ sa stvarnim Dražom.
Nakon čitanja ove knjige čitaocu zaista malo šta ostaje nejasno, pa se slobodno može reći da je Pavlica u iznenađujuće velikoj meri rasvetlio nejasnoće i razrešio nedoumice, a najvredniju pomoć mu je u tome pružio sam Draža Mihailović.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Draža Mihailović
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Levo krilo; 2014; Broširani povez; latinica; 20 cm; 285 str.; 978-86-89225-09-9;