knjizara.com
Drama na vojvođanskom selu (1945-1952)

Jelena Popov (autor)

Drama na vojvođanskom selu (1945-1952)
rasprodato

Dr Jelena Popov, istoričar savremene istorije, studiju "Drama na vojvođanskom selu" (1945–1952) u kojoj je veoma dokumentarno objasnila vreme obaveznog otkupa poljoprivrednih proizvoda. A od seljaka je uzimano žito, pasulj, krompir, svinje, ovce, šećerna repa, suncokret, vuna, pa čak i struna (konjska griva).

Komunistička partija Jugoslavije je bila idejni tvorac i "motorna snaga" otkupa, koji je trajao sve do 7. juna 1952. godine, kada je uredbom vlade FNRJ bio ukinut. A sve do

tada, kako ističe dr Jelena Popov, Vojvodina će, a s njom i Republika Srbija u celini, biti najjači i najsigurniji izvor za snabdevanje cele Jugoslavije najvažnijim prehrambenim artiklima. Naravno, za sve to vreme na udaru su bili imućni i bogati seljaci, a ko nije ispunjavao obaveze koje mu je država razrezala bio je krivično i administrativno kažnjavan (zatvori su bili puni kulaka, kako se govorilo).

Tako je Mitar Nikolić iz Surčina bio osuđen na osam godina zatvora, sa prinudnim radom i novčanom kaznom, jer je utajio 8.257 kilograma kukuruza, 945 kilograma pšenice i 475 kilograma ječma! Sudovi i policija su imali pune ruke posla.

Ovo je, kako ističe jedan od recenzenata, istoričar prof. dr Ljubodrag Dimić, prva celovita monografija koja objašnjava fenomen obaveznog otkupa na prostoru Vojvodine, a reč je o temi koja je decenijama bila tabu, a ta tema je duboko urezana u svest naroda po brutalnosti kojom je sprovođena.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Seljaštvo
Ostali naslovi iz oblasti: Poljoprivreda

Izdavač: Platoneum; 2002; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 572 str.; 86-83639-04-5;