knjizara.com
Dragocena i Grejs

Aleksandar Mekol Smit (autor)

Dragocena i Grejs
rasprodato

Jednog lepog jutra, kod Dragocene Ramocve – šefice Prve damske detektivske agencije u Bocvani – pojavi se žena iz Kanade. Ona traži od Mme Ramocve da preuzme njen slučaj: da pronađe ženu koja joj je bila dadilja u detinjstvu koje je provela u Bocvani. Želi da joj zahvali na tome što je bila tako važan deo njenog života. Mma Ramocve za sobom ima čitav niz uspešno rešenih slučajeva, ali ispostavi se da je ovaj veoma težak i da sa sobom donosi mnogo iznenađenja i izazova.
U svojoj kancela

riji, koja deli prostor s automehaničarskim servisom Brzi motori Tlokvenga, Mma Ramocve ima tim kojim rukovodi: tu je gospodin Polopeci, nastavnik hemije s pola radnog vremena i novi pomoćnik u agenciji – koji je ovog puta uspeo da se uvali u veliku nevolju; Čarli, njen štićenik, nekadašnji šegrt gospodina Dž.L.B. Matekonija, mladić previše zgodan i šarmantan za sopstveno dobro; a tu je i burno ali srdačno prijateljstvo Mme Ramocve s njenom najvažnijom saradnicom, plahovitom Grejs Makuci.
Dragocena i Grejs je pripovest o detektivskom poslu i komplikovanoj ljudskoj prirodi, ali i o poukama o zahvalnosti i dužnosti.

„Vrlo malo autora može da piše o praštanju a da to zvuči dostojanstveno. Aleksandar Mekol Smit je svakako jedan od njih. Njegova filozofija je prožeta plemenitošću, bilo da je reč o psu koji nema nikoga ili o ženi koja naposletku shvati da sreća može da se nađe i u gorkim uspomenama.“
The Washington Times

„Knjiga prepuna neodoljivog šarma, duhovitosti i inteligentnog odnosa prema detektivskom poslu.“
lovereading.co.uk

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Samizdat B92; 2016; Broširani povez; latinica; 20 cm; 234 str.; 978-86-7963-444-3;