knjizara.com
Dosije Golubić

Milan Janković (autor)

Dosije Golubić
rasprodato

Za Mustafu Golubica se pricalo da je govorio 14 svjetskih jezika, da je ucestvovao u pripremi Sarajevskog atentata i u pripremama za neuspjeli pokusaj atentata na kralja Aleksandra Karadjordjevica, 1921. godine. Mnogi smatraju da je bio najzasluzniji i za uspjeh komunizma u Evropi, odnosno da je bio prava "crvena verzija" Dzejmsa Bonda.
Mustafa Golubic predstavlja jednu od najuzbudljivijih zivotnih prica naseg doba, smatra publicist Milomir Maric.U jednom intervjuu Koca Popovic je izjavio da je svoje drugove, komuniste, ubijao za pare, a ne iz ideala.

Zivotni put Mustafe Golubica toliko je fascinantan da nikada ne mozete znati sta je historijska istina, a sta su carsijska naklapanja, i kojoj je svjetskoj ili domacoj sili sve sto je radio uistinu koristilo, smatra Nedzad Latic, autor knjige "Boja povijesti".
Golubic, mladobosanac, solunski dobrovoljac, mladi prijatelj legendarnog Apisa, odbio je na solunskom procesu biti lazni sudski svjedok, mladi Stocanin, neustrasiv, hladnokrvan, general NKVD-a, Staljinov osobni povjerenik za velike i tajne akcije, covjek celik sa srcem djeteta, pjesnik revolucije i svecenik patnje. To je istina... kaze Momcilo Jokic, istrazivac zabranjenih povijesnih istina, knjizevnik, publicist, novinar i autor senzacionalne knjige "Tajni dosije - Josip Broz".
Mustafa Golubic je uhapsen 7. Juna 1941. godine. Znajuci da je u pitanju veoma ozbiljan i iskusan obavjestajac, gestapovci su doveli cuvenog majora Hansa Helma da ga isljedjuje. Mustafa Golubic nije odao ni jednog obavjestajca iz "Crvenog orchestra", iako je bio podvrgnut strasnom mucenju. Historicar Miodrag Jankovic je utvrdio da je jednom cimeru iz celije pred smrt povjerio da zna da ga je Gestapou prijavio Josip Broz. Golubica su 11. juna 1941. godine iznijeli iz zatvora jer su mu isljednici prakticno slomili sve kosti u tijelu. Streljan je u Pionirskom parku, jedva sjedeci u stolici.
Vojnici Crvene armije pronasli su njegov grob u oktobru 1944. godine. Golubicevi posmrtni ostaci prenijeti su u Moskvu, gde je sahranjen uz najvece vojne pocasti.O svemu tome i jos mnogo cemu manje znanom i neznanom citajte u fascinantnom romanu Milana Jankovica Dosije Golubic.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Komunizam
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Zalihica; 2013; Broširani povez; latinica; 21 cm; 389 str.; 9789958787737;