knjizara.com
Dosije Brčko
genocid nad Srbima u Brčkom 1992-1994.

Ilija Simić (autor)

Dosije Brčko
rasprodato

Podaci uvršteni u ovaj izveštaj pouzdani su i objektivni – slažu se međusobno, a utvrđeni su pomoću više metoda: intervjuisanjem i registrovanjem neposrednog iskustva svedoka, obdukcionim nalazima sudsko-medicinskih stručnjaka, saslušanjem svedoka pred istražnim sudijama, itd. Iskazi su precizni i sažeti, bez suvišnih detalja. Dokazni materijal je brižljivo sređen i kodifikovan da bi, s jedne strane, bilo moguće njegovo proveravanje, ali i da bi se, s druge strane, svedoci maksimalno zaštitili od moguće odmazde. Iskazi o određenim događajima u najvećoj meri oslobođeni su eksplicitno izraženih emocija. Doduše, po samoj prirod

i onoga što se njima saopštava, oni izazivaju emocije – što se ne može izbeći, ali što kod kompetentnih istraživača ne može ugroziti objektivnost suda.

Akademik Mihailo Marković


Ilija Simić rođen je 1936. u Markovcu kod Mladenovca. Godine 1960. diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Od 1968. radi kao sudija Prvog opštinskog suda u Beogradu; od 1976. kao sudija Okružnog suda, sa poslednjom dužnosti rukovodioca Odeljenja sudske prakse za krivičnu oblast. Objavio je u domaćoj i stranoj stručnoj periodici više od 100 radova iz domena krivičnog prava i srodnih oblasti. Autor je komentara Krivičnog zakona Srbije, četiri zbirke sudskih odluka (peta je u štampi) i knjige Krivična dela iz posebnih zakona. Od 1993. do 2003. član je saveznog Komiteta za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava, koji je tokom jedne decenije prikupio oko 270.000 dokumenata o ratnim zločinima nad srpskim stanovništvom u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Metohiji, i posledicama NATO bombardovanja. Na bazi tih dokumenata urađeno je deset zvaničnih izveštaja savezne vlade, od kojih je osam uredio Simić. Autor je i knjiga Deca optužuju (na srpskom i engleskom jeziku) i Žrtve albanskog terorizma na Kosmetu. Na čelu tima od tridesetak eksperata radio je na izradi poglavlja o ratnim zločinima (1.037 stranica) za protivtužbu SRJ protiv BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Na poziv vlade Republike Srpske, u januaru 1997. svedočio je o ratnim zločinima izvršenim na području Brčkog i okoline pred Arbitražom za Brčko u Rimu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbi , Genocid , Istorijska građa , Ratni zločini
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: IGAM; 2004; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 184 str.; 86-83927-11-3;