knjizara.com
Doktorati u prozi : ilustrovane priče

Nikola Zdravković, Ivan Umeljić (autor)

Doktorati u prozi : ilustrovane priče
1056 din
Stara cena: 1320 din
U korpu

Kaže se da je prosečan broj čitalaca jednog doktorata – samo 1,6, uključujući i autora (!).
Knjiga „Doktorati u prozi: Ilustrovane priče“ traga za odgovorom na pitanje: za koga se piše doktorat?Ako pitamo istraživača, doktorat je namenjen prevashodno mentoru, komisiji i matičnoj instituciji. Za instituciju koja dodeljuje zvanje doktora nauka, disertacija je namenjena istraživaču, kao „obred prelaza“ koji označava da je kandidat spreman za naučnu karijeru.
Javnost, opet, očekuje sveže i verodostojne naučne odgovore na mnoga pitanja od javnog značaja. Samim tim, knjiga „Doktorat

i u prozi: Ilustrovane priče“ predstavlja javni naučni angažman, osvetljujući neke od tema na kojima mladi istraživači u Srbiji postaju doktori nauka.
Knjiga „Doktorati u prozi: Ilustrovane priče“ je nesvakidašnji eksperiment iz naučne komunikacije u kome su učestvovala dva tekstopisca iz Centra za promociju nauke, 11 ilustratora iz pet zemalja i 11 doktora nauka koji su svoje disertacije odbranili u poslednjih pet godina u Srbiji.
Kroz esej i ilustraciju, u knjizi je predstavljeno 11 sjajnih doktorata odbranjenih u Srbiji u poslednjih pet godina. Jedanaest ilustrovanih priča govori o zanimljivim društveno relevantnim temama iz raznovrsnih naučnih oblasti, u rasponu od fizike kompleksnih sistema, medicine i razvojne psihologije, preko filozofije, ekonomije i pravne istorije, do prehrambenih tehnologija, inženjerskih nauka, arhitekture i grafičkog dizajnaSvaki od autora ovih uzbudljivih istraživanja je za knjigu „Doktorati u prozi: Ilustrovane priče“ napisao kratak komentar ili anegdotu inspirisanu sopstvenim iskustvom pisanja doktorske disertacije.
Urednici izdanja i autori tekstova su Nikola Zdravković i Ivan Umeljić.
Doktorate su ilustrovali Aleksandar Savić, Ivana Bugarinović, Imelda Ramović, Milena Savić, Milica Golubović, Monika Lang, Nemanja Jehlička, Oko, Romualdo Faura, Royal Studio i Hedof.
Istraživači čiji su doktorati inspirisali ovo izdanje su Marija Mitrović Dankulov, Nevena Buđevac, Saša Ranđelović, Milena Janković, Igor Živanović, Jelena Vasiljević, Dragan Živančev, Dragan Cvetković, Sanja Gligić, Milica Milojević i Uroš Nedeljković.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Naučnoistraživački rad
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Centar za promociju nauke; 2017; Broširani povez; ćirilica; 26 cm; 137 str.; 978-86-88767-24-8;