knjizara.com
Deca Hurinova

Džon Ronald Rejel Tolkin (autor)

Deca Hurinova
1119 din
Stara cena: 1399 din
U korpu

Ima priča o Srednjem svetu iz vremena mnogo pre Gospodara prstenova. Ovo je jedna od njih. Odigrava se u velikoj regiji zapadno od Sivih luka: zemlji kojom je Drvobradi nekada hodio, ali koja je potonula u velikoj kataklizmi kojom je okončano Prvo razdoblje sveta.
Bilo je to šest hiljada godina pre nego što je Jedinstveni prsten uništen, a senka Mračnog Gospodara Morgota prekrivala je čitav Srednji svet. Stradali su najvec´i ratnici među Vilenjacima i Ljudima, i svet je potonuo u tamu i beznađe. Ali Turin

, sin Hurinov, ustaje da povede sumornu grupu odmetnika ne bi li preokrenuo tok rata u Srednjem svetu – čekajuc´i dan kada će se naći licem u lice sa svojom sudbinom i prokletstvom koje je na njega bačeno.
U prethodno objavljenim Tolkinovim knjigama (Silmarilion i Nezavršene priče) samo je nagoveštena ova upečatljiva i tragična priča o Turinu i Nijenori, deci Hurinovoj, potomcima gospodara Dor-lomina koji je slavu stekao suočivši se s Morgotom, inkarnacijom zla u Gospodaru prstenova.
Za ovo izdanje koristili smo postojeći prevod, doteran i na svim važnim mestima usaglašen s ranijim i novim prevodima Tolkinovih knjiga koje smo već objavili, a likovi i važni pojmovi i lokaliteti Tolkinovog sveta ujednačeni su sa prethodno urađenim.
Najranije verzije ove priče Tolkin je napisao još krajem Prvog svetskog rata i u godinama koje su usledile. Ali mnogo nakon toga, kada je Gospodar Prstenova završen, on je ovu pripovest iznova sastavio, razradio motive i likove u njoj, umnogome ih produbivši. Postala je to središnja priča njegovog kasnijeg dela o Srednjem svetu. Međutim, on sâm nije uspeo da je dovrši i dâ joj konačan oblik. Pred vama je sada zaokružena priča, bez ikakvih uredničkih intervencija, koju je Kristofer Tolkin, njegov sin i priređivač njegove književne zaostavštine, sastavio nakon dugog i pomnog proučavanja očevih rukopisa.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Epska fantastika , Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Publik Praktikum; 2021; Tvrd povez; latinica; 20 cm; 304 str.; 9788660357917;