Crničani

Miodrag Stojković (autor)

Crničani

654 din

Stara cena: 770 din

U korpu

Svetski poznati genetičar prof. dr Miodrag Stojković napisao je - roman. Sadržaj nije, kao što bi mnogi očekivali, ono čime se on godinama uspešno bavi - veštačka oplodnja i rađanje dece. Nije ni kloniranje, za šta je on prvi na svetu dobio “dozvolu”. Ne, to je uzbudljiva, dramatična, fascinantna i nepoznata priča o kolonizaciji Srba iz južne Srbije na jug Makedonije, početkom prošlog veka, u čijem vrtlogu se našla i Stojkovićeva porodica - njegov deda. Zato je ovo jedna vrsta autobiografskog romana, sa istorijskom podlogom, vrlo vešto isprepletena, uz obilje činjenica i neistraženih sfera života tamošnjih stanovnika.

Opisan je ceo jedan vek rađanja, umiranja, ljubavi, trgovine, suživota sa Turcima, Makedoncima, Grcima i Bugarima.

Doktor Stojković je u knjizi “Crničani” u izdanju “Vukotić media”, majstorski isprepleo ljubavne i porodične priče glavnih junaka, autentičnih ličnosti, i svih zamki i marifetluka u kojima su se ti likovi našli sadeći i prodajući biljku duvana, od koje su isključivo živeli. Autor je uspeo da istraži i opiše odnose koji su tada vladali između Kraljevine Jugoslavije i Hitlerove Nemačke, da prikaže sve muke, ali i dovitljivost jevrejskih službenika, kao i korumpiranost državnih činovnika na obe strane, spremnih na najsvirepije podvale i prevare i špijunsko-kriminalne operacije. Zato roman u pojedinim delovima odiše elementima najuzbudljivijih trilera. Naravno, vrlo verno je dočaran i srpski seljak i njegovo snalaženje u ovom teškom vremenu, sa bogatstvom likova i njihovih vratolomnih sudbina, navika, jezika, vera, boja...

Ova knjiga ni po čemu ne podseća na roman početnika u pisanju. Ona je višeslojna, zrela, mudra, autentična priča, iako prvo “književno” dete našeg slavnog naučnika.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Vukotić media; 2016; Broširani povez; latinica; 21 cm; 327 str.; 978-86-89613-45-2;