knjizara.com
Čovjek i energija : energija juče, danas, sjutra

Milan Šulić (autor)

Čovjek i energija : energija juče, danas, sjutra
1870 din
U korpu

Energija je jedan od najbitnijih činilaca razvoja svakog društva i ličnog standarda svake jedinke. Sve veća potražnja svih vrsta energenata i njihov uticaj na naš okoliš sa jedne strane, a sa druge nedostatak i cena energenata, naročito u kriznim vremenima kakva su danas, pobuđuju u svakom od nas želju i potrebu, da saznamo što više o energiji uopšte.

Autor ove knjige radio je 25 godina u oblasti nuklearne energije. Za to vreme upoznao se sa svim oblicima energije, istorijskim razvojem njene primene, kao i sa perspektivama budućeg razvoja i korišćenja. Autor je rođen i odrastao u današnjoj Republici Srpskoj. Iako je studirao

u Beogradu i živeo u Srbiji, zadržao je ijekavsko narečje. Nadamo se da to neće biti prepreka čitanju ovog dela.

Knjiga Čovjek i energija, juče, danas, sjutra daje nam upravo tu mogućnost, da sagledamo vrste i oblike energije, njihovu primenu, tehničke i ekonomske prednosti i nedostatke, kao i resurse kojima čovečanstvo-svet i posebno Srbija raspolažu.

Knjiga se sastoji iz dva dela. U prvom su date osnove oblasti fizike bitnih za razumevanje energije: mehanika, toplota i elektricitet, kao i osnovni pojmovi o građi materije. Drugi deo je skup referata koje je autor držao na internacionalnom naučnom savetovanju u Kostolcu, Požarevac. U njima su predstavljeni svi oblici energije, počev od hrane – energije neophodne za biološki opstanak, pa preko svih danas poznatih energenata: drvo, ugalj, naftini derivati, gas/plin, nuklearna-, geo-, hidro-, bio-, vetar- i solarna termo- i fotovoltaik energija.

Naročito interesantni su opisi Sunčevog sistema i svemira/kosmosa, kao i prikazi mogućnosti korišćenja njihove energije. Dat je opis rađanja i umiranja zvezda i njihov uticaj na život biljnog i životinjskog sveta, kao i samog ljudskog bića.

Autor poziva sve naučne discipline, da se posvete proučavanju Teslinih tahjona, brzih jona, danas poznatih neutrina, kao mogućem rešenju svih energetskih problema. U knjizi su i citati iz literature o Teslinim savremenicima koji tvrde da su se 30-ih godina prošlog veka vozili sa Teslom automobilom na pogon svemirskom energijom, energija neutrina.

O tome najbolje svedoči sam Tesla: „Naš svet je uronjen u ogroman okean energije, letimo u beskrajni svemir neshvatljivom brzinom. Sve se vrti okolo, kreće se – sve je energija. Suočeni smo sa zastrašujućim zadatkom – pronaći način kako da se ta energija izvuče. Znači, izvlačeći je iz ovog neiscrpnog izvora, čovečanstvo će se kretati napred ogromnom brzinom.“

Ovo štivo preporučujemo zainteresovanim čitaocima svih stepena obrazovanja!

Iz sadržaja:
Uvodne napomene
Osnovni pojmovi
Osnovni zakoni termodinamike
Osnovi mehanike
Osnovi elektriciteta
Građa materije
Čovjek i energija
Elektrae
Nuklearni reaktori
Biogas kao energent
Plastični otpad
Izbor materijala za termičku izolaciju objekata
Energija Sunca, izvor života na Zemlji
Energija svemira
Tamna energija svemira
Magnetni motori
Gravitacioni motori
Gorivne ćelije
Mokre ćelije
Toplotne pumpe
Neutrini – izvor života i energije u svemiru
Literatura

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Energetika , Energija
Ostali naslovi iz oblasti: Elektrotehnika

Izdavač: AGM knjiga; 2022; Broširani povez; latinica; 26 cm; 269 str.; 978-86-6048-035-6;