knjizara.com
Obnovljivi izvori energije i njihova ekonomska ocena

Miloš Radaković (autor)

Obnovljivi izvori energije i njihova ekonomska ocena
990 din
U korpu

Ubrzano korišćenje raznih vidova obnovljivih izvora energije u našoj zemlji poslednjih godina otvorilo je prostor za nastanak jedne ovakve knjige. Drugim rečima, nastala je potreba za pisanjem ovakve knjige zbog povećanog korišćenja OIE u našoj zemlji, a da nigde nema neke stručnije ekonomske analize korišćenja određenih tehnologija. Najzad se i kod nas sve više pažnje posvećuje energetskoj efikasnosti i štednji energije. Energenti usled brzih promena cena na tržištu sve više poskupljuju i same okolnosti u okruženju nas prisiljavaju da sve veću pažnju posvećujemo energeskoj efikasnosti i štednji.
Svetska ekonomska kr

iza se zahuktala i talasi recesije sve više i više pogađaju i našu državu. Usled toga došlo je i do poskupljenja (velikog) cene energenata (a sve pokazuje da se rast cena neće zaustaviti). Tako da je štednja na svim poljima neminovna.
Jasno je, takođe, da u ovom trenutku i sa ovim ekonomskim ulaganjima, kao i trenutnim nivoom tehnološkog razvoja, da OIE ne mogu zameniti konvencionalne izvore energije. Ali mogu znatno smanjiti njihovu potrošnju i korišćenje, naročito u privatnom sektoru.
Naravno da bi sve to bilo ekonomski isplativo i ekonomično, država mora doneti čitav set zakona u oblasti energetike, ekonomije, kreditiranja i preuzeti ulogu predvodnika. Na svaki način se mora omogućiti pojedincu da uloži sredstva i koristi svaki mogući vid OIE a samim tim i da doprinese ukupnoj štednji.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Energetika , Održivi razvoj
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: AGM knjiga; 2010; Broširani povez; latinica; 24 cm; 127 str.; 978-86-86363-25-1;