knjizara.com
Čitati more

Sanja Domazet (autor)

Čitati more
rasprodato

Pred nama je roman koji sanja svog čitaoca. Glavna junakinja, Ana, napušta jedan veliki grad, sklanjajući se od smrti i sećanja. U nedelju, jer je nedelja i dan kada se ubila Ana Karenjina, ona putuje na Sredozemno more i biva opčinjena svetlošću jedne mediteranske zemlje, u kojoj vreme ne postoji, a prostor podrhtava pred ultraljubičastim okom mora. Kada iz mora izvuku slučajno pronađeni kip, Veneru izgriženu željom, mitovima, vremenom, vodom, Anu obuzima tamno, tajno ludilo zaigranog Erosa. Njeno srce postaje zapaljeno staklo, a njena duša skida sa sebe sve haljine, ostajući naga i ranjiva, pred lepotom kipa boginje Venere, koja je čulnija od svakog ljudskog bića. Njene ogoljene

očne jabučice zaslepljuju Anu. No, muzej u koji Ana hodočasti svakoga dana je pred zatvaranjem, a Ana, pri tom, ne primećuje da divlji svet ostrva oko nje polako počinje da se pretvara u ruševine i da more prestaje da diše blago i pravilno. Tu, između udisaja i izdisaja mora, odigrava se ova neobična ljubavna priča, pod maslinama olovnim kao talasi. Strukturalno, roman je ispričanu koncentričnim krugovima talasa. Boja koja vlada romanom je iznurena svetlost obolelog leta, njegov element je poezija vode, a ritam pripovedanja je jednak otkucaju srca jedne šahovske partije. Igrači su pisac i Bog.
Treći roman Sanje Domazet ima dva toka. Žanrovski je drugačije napisan, mozaički u više radnji. Monolozi, dijalozi, Čitati more je roman putovanja.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Književna opština Vršac; 2009; Broširani povez; ćirilica; 19 cm; 122 str.; 978-86-7497-173-4;