Čarolija stvarnosti

kako znamo šta je zaista istina

Ričard Dokins (autor)

Čarolija stvarnosti

najavljeno

Pomeriti visoke, najviše granice u stilu i osobenosti naučnopopularnog žanra, nije lako čak ni za glavnog majstora ove književne discipline, Ričarda Dokinsa. Njegov izazov bila je knjiga za publiku od 9 do 99 godina u kojoj suptilnim pripovedačkim tehnikama opisuje stvaran svet i oruđa za njegovo otkrivanje, odgovarajući na znatiželjna pitanja koja može postaviti i dete i odrastao čovek. Dokinsovi odgovori sročeni su tako da ih mogu razumeti najmlađi čitaoci, ali da po količini informacija, britkosti jezika i tonu izlaganja zadovolje intelektualne apetite i stručnjaka iz oblasti kojima se Dokins bavi.

A u Čaroliji stvarnosti Dokins raspreda tajne svemira, postanka, života, evolucije, DNK, elementarnih čestica, smene godišnjih doba, dana i noći. Objašnjava šta je Sunce, šta duga, a šta zemljotres. Zašto se dešavaju loše stvari i šta je to čudo...
Svako poglavlje počinje pitanjem na koje Dokins najpre crpi odgovore iz mitologije, praznoverja i pseudonauke, dajući tumačenja u koja su nekada ljudi zaista verovali, a neki veruju i danas. Na primer, pitanje „Ko je bio prvi čovek“ potkrepljeno je mitom o postanju tasmanijskih Aboridžina, kao i biblijskim Adamom. Potom sledi pitanje „Ko je zaista bio prvi čovek“, na koje čitalac dobija naučno viđenje izloženo predavačkim žarom Ričarda Dokinsa u kome sevaju varnice duha, znanja i mašte. Poredeći dva tipa odgovora, dva univerzuma mitologije i stvarnosti, lako uviđamo ono što je pisac i hteo da nam kaže – stvarnost je uzbudljivija od mita, zanimljivija od predanja, raskošnija od bajke. Moderna nauka je prozor u najuzbudljiviji od svih svetova – onaj u kome imamo privilegiju da živimo.
Čarolija stvarnosti prostire se na 272 strane u boji koje je ilustrovao Dejv Mekin, poznati crtač stripova, fotograf i grafički dizajner. Sinergija dva znalca i umetnika stvorila je knjigu koja se čita, gleda i o kojoj se priča i razmišlja. Ukrštanje nauke, književnosti i vizuelne komunikacije čini da Čarolija stvarnosti bude neizostavna, transgeneracijska knjiga u svakoj kući u kojoj se ceni pisana reč, podstiče saznanje i neguje dečja radoznalost.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Popularna nauka
Ostali naslovi iz oblasti: Primenjene nauke

Izdavač: Heliks; 2015; Tvrd povez; latinica; 26 cm; 279 str.;