knjizara.com
Reka iz raja

Ričard Dokins (autor)

Reka iz raja
rasprodato

Reka iz Raja kombinuje prizore mašte i stvarnosti, u njoj nailazimo na Afričku Evu koja se od biblijske razlikuje po tome što je stvarno postojala, kao zajednički predak svih nas, po ženskoj liniji. Preci nikada ne umiru mladi, ističe Dokins i vodi nas na putovanje po genealoškom stablu naše vrste. Pojam replikacione bombe pomaže nam da razumemo silovito bujanje života u raskošnom spektru njegovih pojavnih oblika. Govoreći o funkciji korisnosti Boga, Dokins analizira gledište teologa po kome se religija bavi pitanjem o smislu života, dok biologija samo pokušava da odgonetne mehanizme nastanka. Iz perspektive

gena, svrha je u prenošenju informacija, sve ostalo su nuspojave te jednostavne činjenice, koje će svako tumačiti na svoj način.
Opisujući život na našoj planeti kao veliku digitalnu reku DNK, Ričard Dokins brojnim primerima ukazuje na verovatno najkorisnije životno saznanje o svetu koji nas okružuje: na mnoga važna pitanja nema konačnih odgovora, ali oni najbolji koje imamo proishode iz nauke. Ona je istinska životna radost za autora ove knjige, a taj lep osećaj Dokins prenosi i na čitaoce.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Evolucija , Popularna nauka
Ostali naslovi iz oblasti: Biološke nauke

Izdavač: Heliks; 2. izdanje, 2018; Broširani povez; latinica; 24 cm; 172 str.; 978-86-6024-003-5;