knjizara.com
Careva balerina

Adrijen Šarp (autor)

Careva balerina
rasprodato

U izgnanstvu u Parizu, malena stogodišnjakinja Matilda Kšesinska počinje da zapisuje svoja sećanja, pre nego što sve ono za šta je živela bude zauvek zaboravljeno. Mnogo godina ranije, Matilda je bila ambiciozna, zavodljiva prima-balerina Carskog baleta u Sankt Peterburgu. Sada se priseća svog burnog života i još pamti svaki baletski pokret, svaku avanturu.
Matilda ispreda priču o jednom izgubljenom svetu: o vremenu kada je ruski dvor bio neraskidivo povezan sa teatrom. Pre revolucije, Kšesinska bila je najtalentovanija i najpoznatija balerina svoje generacije, a već je u sedamnaestoj godini postala zvezda. Tada upoznaj

e i carevića Nikolaja Romanova i sa njim se upušta u ljubavnu vezu.
Međutim, ova veza nije mogla da opstane. Nasledivši presto, Nikolaj je bio primoran da se odrekne svoje ljubavnice, a Matilda je utehu potražila u naručju njegovih rođaka — dvojice velikih knezova sa kojima se upušta u opasan ljubavni trougao.
Međutim, pošto carica Aleksandra nikako nije mogla da rodi sina, car se ponovo vraća svojoj nekadašnjoj ljubavi. Dok Rusija — u kojoj živi trećina svetskog stanovništva — lagano klizi u haos, Matildina privrženost carskoj porodici naći će se pred iskušenjem kakvo nije mogla ni da zamisli.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Alnari; 2011; Broširani povez; latinica; 21 cm; 319 str.; 978-86-7710-600-3;