×

Dragi čitaoci,

Posle 22 godine neprekidnog rada Knjizara.com će napraviti kraću pauzu.

U danima kada se svi nalazimo u riziku od pandemije korona virusa mislimo da je društveno najodgovornije na kratko vreme obustaviti sve aktivnosti. Verujemo da ova situacija neće dugo trajati i da ćemo se uskoro ponovo družiti sa knjigama.

Srdačan pozdrav, Knjizara.com

knjizara.com
Čaranje i pletenje priče
ogledi o savremenoj srpskoj prozi

Marko Nedić (autor)

Čaranje i pletenje priče
1056 din
Stara cena: 1320 din
U korpu

U ogledima ove knjige kritički su protumačena najznačajnija književna dela izabranih savremenih srpskih pripovedača i romansijera objavljena u poslednjoj deceniji prethodnog i prvoj deceniji i po sadašnjeg veka. U jednom broju tekstova na sintetičan način se govori o celokupnom proznom delu tih pisaca, da bi u pojedinim ogledima, pored opšteg pogleda na celinu autorskih opusa, kritičke analize bile posvećene onim njihovim ostvarenjima i žanrovima po kojima se najbolje prepoznaju kao stvaraoci. U prvoj grupi su esejističkim kritičkim postupkom protumačene poetičke odlike proze D. Nikolića, D. Mihailovića, Ž. Komanina, P. Sarića, P. Pajića, M. Savića, M. Josića Višnjića, R. B

elog Markovića, R. Bratića, R. Krstajića i V. Pavkovića. U drugoj grupi su analizirane knjige S. Velmar-Janković, G. Olujić, Đ. Ocića, M. Kapora, D. Kalezića, M. Matickog, S. Gordića, M. Dimića, M. Vuksanovića, J. Vujinovića, R. Damjanovića, M. Mićić- Dimovske, S. Hadži Tančića, J. Radulovića i R. Petkovića. I u jednoj i u drugoj vrsti tekstova posebno je naglašena potreba većine savremenih pripovedača i romansijera da približe tradicionalno i moderno pripovedanje, da u svoju prozu uključe i istočnjačko čaranje i zapadnjačko pletenje priča, i istočnjačko tiho tkanje i šapat skrivenih tajni i zapadnjačku zamisao, plan, naraciju, duhovitost i stil, kako je o modernom pripovedanju povodom ranog Andrića sugerisala I. Sekulić.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Filip Višnjić; 2017; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 439 str.; 978-86-6309-168-9;