Blistavo i strašno

Bekim Fehmiu (autor)

Blistavo i strašno

rasprodato

Bekim Fehmiu bio je jedan od najvećih glumaca bivše Jugoslavije. On je prvi albanski akademski i filmski glumac koji je igrao u pozorištima, kao i na filmu, širom zemlje.
Samizdat B92 2001. godine objavio je njegovu autobiografiju "Blistavo i strašno". Završena 1985. godine, objavljena 2001, izazvala je veliko interesovanje čitalaca u celom regionu i pohvale književne kritike. Ova izuzetna knjiga sada je ponovo pred čitaocima.
Uspomene Bekima Fehmiua čitaju se kao dokumentarni roman.

Prvom knjigom ovaj čuveni jugoslovenski glumac tada se vratio u javni život posle dugogodišnjeg odsustvovanja, jer se bio povukao iz javnosti u znak protesta protiv antialbanske propagande i širenja mržnje prema Albancima. Posle 14 godina koje su obeležile rat i mržnja, tada je odlučio je da se vrati publici i napisao je knjigu. Ona je napisana u izuzetno lirskom tonu, i vešto prepliće privatnu istoriju jednog čoveka sa događajima koji predstavljaju zvaničnu istoriju.
“...Stilistički blistavo (riječ je o jednoj od najbolje napisanih knjiga na srpskom jeziku u poslednjih deset godina), uz iznimno ekonomiziranje riječima, koje čitatelj gotovo da doživi kao dug mentalitetu, Fehmiu niže slike albanskog obiteljskog amarkorda kroz dvadeseto stoljeće...’’
Miljenko Jergović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Glumci , Autobiografija
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Samizdat B92; 11. izdanje, 2015; Broširani povez; latinica; 21 cm; 290 str.; 978-86-7963-368-2;