knjizara.com
Biti drugome uteha i ohrabrenje
Eseji o hrišćanstvu i kulturi

Vladimir Kolarić (autor)

Biti drugome uteha i ohrabrenje
1100 din
U korpu

Umetnost nas sama po sebi ne može spasti, ali možda nas može dovoljno zaseniti, zaslepeti, da nas navede da posle toga progledamo. Progledamo makar za prolaznost ovog sveta i vremena, a za zrenje stvari nevidljivih, „krasota rajskih“, potreban je jedan drugačiji posled i vid, koga bez vere nema. Bez reza koji napravimo duboko u sebi odlučujući se da ovako više ne može i da ovo, ovaj svet i ono što smo do sada smatrali da smo mi, nije naš istinski put. I otisnemo se, ne bezglavo i ne bilo kuda, ali ne i tako da nam logika ovog sveta određuje kriterijume stabilnosti i pravce kretanja, nego – za Hristom i sa Hristom, netremice, koji je Život. (Vladimir Kolarić

)

Ova, za razliku od moje prethodne dve knjige, Hrišćanstvo i film i Hrišćanstvo i umetnost, bavi se nešto širim opsegom tema, pa pored onih povezanih sa umetnošću i estetikom, obuhvata i interesovanje za određena etička, kulturna i društvena pitanja, poput međuverskog dijaloga ili inkulturacije.

Knjiga je podeljena na tri dela, od kojih prvi obuhvata eseje dominantno posvećene estetičkim pitanjima, drugi etičkim, dok se u trećem delu nalaze tekstovi posvećeni određenim stvaraocima i knjigama, ako ne obavezno teološkim, ono posvećenim religijskim temama. Ove granice su uslovne, a u svim esejima dominiraju pitanja koja imaju egzistencijalni značaj i u tom smislu se tuču svakog čoveka ili makar svakog onog koji je svesno i delatno zapitan nad smislom sopstvenog postojanja.

Tekstovi predstavljeni u ovoj knjizi ranije su objavljivani na sajtovima Teologija.net, Patmos, Čudo i Stanje stvari. Esej „Drugačiji svet, drugačiji odnosi“ je pod naslovom „Dramatizovati Handkea“ objavljen u zborniku Handke u Srbiji (Udruženje književnih prevodilaca Srbije, 2020, priredio Duško Paunković), „Radikalnost Dostojevskog“ u časopisu Čudo (broj 1, 2020), dok su tekstovi „Hrišćanstvo, filosofija, hrišćanska filosofija“ i „Da li je (i dalje) moguća hrišćanska kultura?“ objavljeni u časopisu Kultura (broj 166, 2020 i broj 174-175, 2022).

Iako na prvi pogled raznorodni, tekstovi u ovoj knjizi objedinjeni su razumevanjem smisla hrišćanstva, umetnosti, kulture, društva i čoveka, čiji je jedan od izraza i naslov na njenim koricama.


Ostali naslovi iz oblasti: Religija i teologija

Izdavač: Biblos; 2023; ćirilica; 20 cm; 135 str.; 978-86-6098-032-0;