knjizara.com
Biciklistički dnevnici

Dejvid Birn (autor)

Biciklistički dnevnici
rasprodato

Krajem osamdesetih otkrio sam sklopive bicikle i, pošto su me moj posao i znatiželja vodili u razne delove sveta, obično bih jedan nosio sa sobom. Isti onaj osećaj slobode koji sam imao u Njujorku vraćao bi mi se dok bih okretao pedale u mnogim glavnim gradovima sveta... S te tačke posmatranja - kada čovek ide brže nego peške, sporije od voza i često je pomalo uzdignutiji od ljudi koji hodaju - razvilo mi se nešto što sam nazvao moj panoramski prozor, kroz koji sam posmatrao dobar deo sveta za poslednjih tridesetak godina - i još to radim.

Dej

vid Birn, iz Uvoda

Dejvid Birn u svakom autorskom iskušenju ostaje svoj - savremen, autentičan i urban - ignorišući trendove i ne napuštajući teritoriju koja ga zanima. Njegova knjiga Biciklistički dnevnici je panoramski pogled na svet sa sedišta bicikla. Pedaliranje kroz London, Berlin, Buenos Ajres, Istanbul, Manilu, Sidnej, Njujork i San Francisko za posledicu ima vrlo lično, duhovito koliko i radoznalo, promišljanje neobičnog intelektualca o arhitekturi, globalizaciji, istoriji, modi, politici, muzici sveta, kreativnosti, ljudskoj prirodi, problemu zagušenih ulica megalopolisa, uštedi energije i ekologiji. Birn pokazuje da je i vozeći bicikl uspeo da stigne korak ispred drugih a ostane autentičan mislilac na liniji ljudskosti i praktičnosti.

Petar Popović

Ovi dnevnici su beleške sa Birnovih putovanja po svetu u poslednjih desetak godina. Njegova svestrana umetnička priroda, muzičara, konceptualnog umetnika i dizajnera, našla je svoj zbir u pisanoj reči. Nameće se kao prirodna faza kreativne linije ovog vrsnog umetnika da nam i u ovoj formi saopšti svoja razmišljanja. Otkrićemo izuzetno perceptivnog učesnika i konzumenta umetničke scene, u obilasku poznatih umetnićkih galerija, ali i svedoka neulepšanih urbanih prizora uopšte, viđenih očima duboko humanog posmatrača, iz neobične perspektive - sa sedišta bicikla.

Vladislav Bajac

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Putopisi, reportaže

Izdavač: Geopoetika; 2009; Broširani povez; latinica; 24 cm; 256 str.; 978-86-7666-186-2;