Balet - od igre do scenske umetnosti

Milica Jovanović (autor)

Balet - od igre do scenske umetnosti

rasprodato

Posedujući istovremeno izuzetan umetnički senzibilitet i sposobnost analitičke sistematizacije određenih teorijskih fenomena iz oblasti baletske umetnosti, Milica Jovanović je u ovom obimnom delu dala pregled razvoja baleta kao istorije igre.
Na osnovu svesti o savremenom značaju ove scenske umetnosti, M. Jovanović započinje svoju priču o baletu polazeći od njegovih preteča: sâmog pokreta, potom igre i plesa. Sledi istorija baleta kao definisane umetničke discipline od 17. veka do njegovih današnjih raznovrsnih manifestacija.

Balet se prati sa svim njegovim usponima i padovima usled uticija koji su na njegovo formiranje i razvoj učinili različiti faktori (politički, društveni, ekonomski, itd), ali i specifične promene koje su nastupale unutar same baletske umetnosti.
Knjiga je bogato ilustrovana crtežima i fotografijama, u zavisnosti od perioda koji se predstavlja; sadrži tabele o razvoju moderne igre u SAD, o razvoju baletskih trupa posle smrti Sergeja Đagiljeva, o razvoju ruske, francuske i engleske baletske škole; na kraju knjige nalazi se rečnik najpotrebnijih baletskih termina.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Balet
Ostali naslovi iz oblasti: Balet

Izdavač: Clio; 1999; Tvrd povez; latinica; 20 cm; 360 str.;